Исушена ријека открила фосилне остатке највеће мачке у Америци

ГС
Foto: Агенције

Wiley Prewitt из Ексфорда у Мисисипију је током шетње пронашао фосилне остатке животиње која је лутала регијом прије 11.000 година.

Prewitt је крајем октобра шетао у близини Роседалеа крајем октобра када у кориту исушене ријеке Миссиссиппи пронашао кост чељусти с црним зубима.

"Одмах сам по зубима могао закључити да је то дио чељусти месождера, али се нисам надао да је ријеч о америчком лаву. Личило је на то, али се ипак нисам усудио да повјерујем у то", казао је Prewitt за McLatchy News.

Три дана касније је посјетио догађај под називом Mississippi Fossil and Artifact Symposium & Exhibition те је питао експерта за мишљење, а на крају се испоставило да је ријеч о историјском открићу.

Заиста се радило о фосилизованој кости чељусти највеће мачке на континенту, америчког лава који је изумрла врста. Амерички лав је био дуг више од 2,4 метра, висок 1,2 метра и тежак до 450 кг.

Ова огромна мачка датира прије 340.000 година, а ловила је велике животиње широм континента, од Аљаске до јужног Мексика.

Prewitt је пронашао тек четврти фосилни доказ постојања лава, док су и претходна три пронађена у Мисисипију.

Сасвим случајно су на симпозију који је Prewitt посјетио била изложена и претходно пронађена три фосила. Организаторка догађаја Ана Регинели је рекла да је Prewitt исписао нове странице историје појавивши се с фосилом америчког лава.

"Имала сам различите артефакте и фосиле у својим програмима, међутим ништа није значајно као новооткривени фосил америчког лава. Изумрли амерички лав је првобитно откривен у Начезу у Мисисипију 1830-тих, али нико није знао да су ови огромни лавови лутали Сјеверном Америком до овог познатог открића у Мисисипију. Два фосила из Мисисипија су пронађена код истоимене ријеке близу Clаrksdalea и Rosedalea, изјавила је Регинели.

Експерти се надају да ће фосил сада завршити у музеју или лабораторијској колекцији за научна проучавања, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана