Истраживање Свјетске здравствене организације о вирусу корона:Домаће животиње и љубимци не преносе заразу

Танјуг
Истраживање Свјетске здравствене организације о вирусу корона:Домаће животиње и љубимци не преносе заразу

ЊУЈОРК- Истраживање Свјетске здравствене организације (СЗО) потврђује досадашње студије према којима се пси, кокоши, свиње и патке не могу заразити вирусом корона нити га могу пренијети на људе.

Према студији, чији су резултати објављени на интернет страници часописа "Сајенс", ни мачке не могу пренијети вирус на људе, али је могуће да људи, евентуално, заразе мачке.

Заражене мачке имале су вирус у усној шупљини, носу и танком цријеву, а мачићи изложени вирусу велике лезије на плућима, носу и грлу.

Истраживање показује да се особе које се заразе вирусом корона требају дистанцирати не само од укућана већ и од мачака, како би и њих заштитили.

Епидемиолог СЗО Марија ван Керков напомиње да, на основу досадашњих доказа, нема разлога вјеровати да кућни љубимци играју неку улогу у преносу вируса на човјека..".

Главни епидемиолог СЗО Мајк Рајан зато поручује да људи не треба да се "искаљују на животињама због епидемије, која је погодила човјека".

- То су бића која заслужују да се према њима поступа са поштовањем и љубазно. Они су жртве попут свих нас - поручио је Рајан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана