Инвазија мистериозних кругова у житу: Никад их није било више

Г.С.
Инвазија мистериозних кругова у житу: Никад их није било више

Британски пољопривредници који гаје пшеницу и јечам жале се да су ове године на још већој штети него иначе због појаве мистериозних кругова у житу.

Површина под житарицама већа од 40 фудбалских терена уништена је од 2018. године до данас због појаве такозваних кругова у житу, који се посљедњих година све чешће могу видјети у Енглеској.

Пољопривредници су, у посљедњих пет година (почев од 2018. и закључно са 2022. годином), имали штету од 30.000 фунти, то јест толико су могли да имају прихода од житарица са површина на којима су „исцртана” 92 круга различитих величина.

Пшеница и јечам који су током тог периода уништени због овог феномена, могли су да се искористе за 300.000 векни хљеба, а семенке из спљоштених стабљика репице могло је да произведе 600 литара уља.

Кругови у житу су ове године били под посебном пажњом због повећаног интересовања за успјешност жетве у вријеме глобалне кризе хране.

Цијене житарица су порасле откако је у фебруару избио сукоб између Русије и Украјине, јер су ове земље највећи снабијдевачи на свјетском нивоу.

Цијена по тони пшенице на лондонском тржишту скочила је 30 одсто у односу на прошлу годину, док је цена јечма порасла готово 40 одсто, што је кругове у житу учинило знатно штетнијим по новчанике произвођача, преноси РТС.

„Збрисали су сву пшеницу, око три или четири тоне”, рекао је Џорџ Хосфорд, пољопривредник у Северном Дорсету.

 

Хосфорд је 18. јула 2021. године открио да је круг у житу створен преко ноћи на једном од његових поља и да је пречника 70 метара.

„Наравно, не вјерујем у глупост да су то урадили ванземаљци. Смијешно је што су се слике круга појавиле на интернету за неколико сати”, рекао је Хосфорд новинарима Гардијана.

„Ипак, круг је на изузетно удаљеној позицији. То се није могло надгледати нигдје осим са малог дијела парцеле која припада мом комшији који ми је на то и указао”, објаснио је Хосфорд.

 

Према његовим ријечима, људи који исцртавају кругове у житу користе даске, ужад и мердевине како би сравнили са земљом дијелове поља са усијевима.

„Обично бирају пшеницу, јер је фина и усправна. С друге стране, јечам се много нагиње, тако да шаре у пољу не изгледају тако уредно”, наводи Хосфорд.

Овај пољопривредник процијењује да је због кругова у његовом житном пољу на штети око 1.000 фунти.

Када се прочује за кругове у житу, посјетиоци често додатно погоршавају штету уласком у поље и газећи нетакнуте дијелове. Локације кругова су обично наведене на сајтовима и другим мјестима гдје се на интернету окупљају љубитељи оваквих феномена.

Иако они који праве ове кругове у житу не оштећују зрна житарица, жетва погођених подручја постаје скоро немогућа јер комбајн не може да сијече стабљике испод 15 центиметара висине.

Пољопривредници којима су на парцелама никли кругови кажу да одштета од осигурања често не покрива ни основне трошкове обраде и сјетве.

Хосфорд је рекао да јулски круг у житу није пријавио полицији јер је имао утисак да га не би схватили озбиљно.

Иако је 15 кругова покривало око 55.000 квадратних метара жита у Вилтширу током 2021. и 2022. године, подаци доступни јавности показују да је полиција у тој области примила тек три пријаве о штети у вези са овим инцидентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана