Интензивна њега пуна Њујорчана од 20 до 40 година

Танјуг
Интензивна њега пуна Њујорчана од 20 до 40 година

Њујорк је пут од нулте особе до 43.000 заражених, од којих је петина у болницама, прешао од 1. марта до данас, а САД су за само пет дана од 100.000 стигле до 200.000 позитивних колико ће их на крају дана бити.

Због тога надлежни из минута у минут упозоравају на тешку борбу која тек предстоји и преносе алармантне ријечи здравствених радника да се тријажа већ спроводи као на ратишту.

Медији уз забрињавајуће податке, међу којима је и чињеница да је број умрлих у Њујору јуче прешао 1.000 а да их је већ данас 1.096, у намјери да очувају позитиван дух Њујорчана не заборављају Међународони дан шале па им на две стране "поклањају" 50 првоаприлиских шала на тему карантина.

Да би се људи насмијали на Мунков Крик убачена су колица пуна тоалет папира. Искоришћена је и Микеланђелова фреска на којој Бог умјесто живота Адаму даје средство за дезинфекцију руку ...

На другој страни суморну стварност приказује и ситуција у Квинсу гдје живи трећина од укупно 43.119 зражених Њујорчана, одакле стиже ново упозорење - пацијенте доводе у болницу углавном да би ту умирали, а болничко особље додаје да су интензивне његе препуне људи између 20 и 40 година.

Очи јавности упрте су и у помоћ која је данас ситгла из Русије, али и речи портпарола Кремља да очекују да их Вашингтон подржи ако се код њих ситуација заоштри. И на другом крају државе, на самом југу, на Флориди једној од пет најугроженијих држава у САД, данас је тачно мјесец дана од појаве нултог пацијента - био је то пут довољан да број зражених порасте на 6.741 а да умре 85 људи.

У болницама их је нешто мање од 10 одсто. Медији подсјећају да је за житеље Флорде јос крајем фебруара, а у неким дијеловима те Сунчане дрежаве, и почетком марта, када се вирус једва појавио у САД, КОВИД био нешто потпуно апстракнто и далеко, прича која је могла да интересује само оне који су жељели да оду у Кину, Италију или у Сијетл, и никога више.

Наставили су да путују, фраза социјална дистанца био је страни концепт за њих... Слушајући упозорења, не би било изненађујуће да се и овде догоди нешто слично Њујорку, јер је Флорида, заједно са Калифорнијом, Мичигеном и Луизијаном међу водећим по броју заражених у САД гдје је на 327 милиона становника 189.753 позитивних.

Опасност да се то деси повећали су и бројни Њујорчани који су бежећи из града нахрлили на Флориду, а и чињеница да су Мајами и Форт Лодердејл мека за крузере, попут Зандама, кога нико неће због стотина обољелих и четворо мртвих.

До пре двије недеље највећи проблем у САД имала је држава Вашингтон, где се 21. јануара појавио нулти пацијент. Био је то човјек који се вратио из Вухана, а први у Њујорку била је жена, здравствени радник, која се вратила из Ирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана