Индонезија планира да секс ван брака прогласи кривичним дјелом

Танјуг
Индонезија планира да секс ван брака прогласи кривичним дјелом

ЏАКАРТА- Индонезијски парламентарци ће овог мjесеца највjероватније усвојити нови кривични закон по коме ће секс ван брака бити кривично дјело са прописаном казном до једне године затвора, потврдио је заменик министра правде те земље.

Закон би се, ако буде усвојен, примјењивао како на држављане Индонезије тако и на странце, преноси Ротерс.

Законодавна реформа ćе забранити суживот две особе које нису у браку, а нису у сродничким односима.

Вријеђање предсједника или државних институција и изражавање било каквих ставова који су супротни индонезијској државној идеологији такодје ће бити кажњиво.

Противници новог закона изражавају забринутост због тога какву штету би правила могла нанијети имиџу Индонезије као дестинације за одмор и улагања.

Десетине хиљада људи демонстрирале су против низа законских одредби, посебно против оних којима се регулишу морал и слободу говора и за које кажу да би ограничили грађанске слободе. Заменик министра правде Индонезије Едвард Омар Шариф Хиариеј, рекао је за Ројтерс, да се очекује да ће нови кривични закон бити усвојен 15. децембра.

Нацрт закона има пордшку неких исламских група, али противници указују да се тим документом угрожавају либералне реформе донесене након пада ауторитарног лидера Сухарта 1998. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана