Индија – Земља делта соја,успjешна у борби против вируса корона

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУ ДЕЛХИ – Слике препуних болница испред којих леже заражени корона вирусом, јер за њих нема слободних болничких кревета у Индији су сада прошлост, јер је захваљујући озбиљном програму вакцинације и дисциплини грађана епидемиолошка ситуација стављена под контролу.

То најбоље илуструје податак да се дневно у главном граду, вишемилионском Њу Делхију, забиљежи тек двоцифрен број заражених,а прије неки дан се обиљежавао рођендан премијера Нарендре Модија и током само тог једног дана вакцинисано је чак 2,5 милиона људи у Индији.

Грађани ове земље из које је потекао делта сој, који сада доминира у Европи, на располагању имају неколико вакцина различитих произвођача, које су бесплатне.

Али, осим пружене могућности имају, можда, и оно још важније – свјест да је вакцинација једини пут да се корона вирусу стане у крај, па је велика већина грађана већ вакцинисана. Уз то, врло су дисциплиновани, па поштују прилично строге мјере које важе у земљи, међу којима је ношење маске и на отвореном, као и у затвореном простору, те држање дистанце.

Та дисциплина се види на сваком кораку - рецимо у саобраћају, који је у Делхију прилично хаотичан и густ, у аутомобилима људи који и док се возе, сами или у друштву, носе маске, чак и у традиционалном возилу “тук-тук” не могу се видети ни возачи, ни путници без маске.

Да је након таласа пролетос, који је био застрашујућ, ситуација са ковидом 19 сада, рекло би се, савладана, потврђује и отправник послова у Амбасади Србије у Индији Синиша Павић. “Чули смо од министра да се у Делхију, са популацијом од око 16 милиона људи, број позитивних рачуна у десетинама, 40 до 50 људи.

То је сада заиста резултат за свако поштовање, после онога што се дешавало”, рекао је Павић за Тањуг. Истиче да је до тога довело управо врло озбиљно спровођење мјера које су зауставиле тренд раста обољелих, уз масовну вакцинацију која је, каже, суштински најшира у свјетским оквирима. “Пре неки дан се обележавао рођендан премијера Нарендре Модија и током само тог једног дана вакцинисано је чак 2,5 милиона људи”, рекао је Павић.

Указао је да је, будући да укупно становништво у Индији чини 18 одсто свјетске популције, неопходно да се тај тренд настави, што и јесте намјера тамошњих власти.

Очигледно је да су збир предузетих мера са озбиљним спровођењем програма вакцинације довели Индију у ову ситуацију, па се очекује да у наредном периоду све буде стављено под потпуну контролу. “Индијци су дисциплиновани, али истина је да је држава наметнула и озбиљне санкције за непридржавање мјера.

Али, када говоримо о понашању људи, не може се то свести само на казнену политику, јер они показују висок степен самодисциплине и то је довело до овакве ситуације сада”, рекао је Павић. Када су строге мјере уведене, власти су морале да их спроводе уз казнену политику која је најпре дисциплину наметала, ни мање ни више, него дугим бамбусовим штапом. Сада, ко не носи маску на улици, чека га новчана казна од 2.000 рупија, што износи око 20 евра, цифру која је, ипак, за просечног Индијца, огромна.

Тањугов извештач се у разговору са појединим грађанима ДеИхија уверио у постојање свести да је вакцинација од кључног значаја. Један од њих каже да је вакцина једино решење, јер други лек не постоји. “Индијска влада нуди бесплатне вакцине, а ситуација је сада боља него раније.

Немамо закључавање, људи се крећу по улици, обављамо свој посао, полако се опорављамо од тога”, каже један млађи Индијац, који и испред своје радње стоји са маском на лицу.

Са њим је сагласан и његов старии комшија, који упозорава да би млађи требало да се пазе, држе дистанцу, носе маске, док власти чине најбоље што могу за грађане. П

римјетио је да, како се ситуација побољшала, тако је и свјест о епидемиолошким мјерама “мало попустила”. “Не требало да мислимо да је корона нестала, јер није. Треба да се држи дистанца, носе маске, и да се сви вакцинишу. То је све што можемо да учинимо”, рекао је он. И њихов суграђанин каже да није било дилеме да ли да се вакцинише, јер, додаје, свако жели да буде безбједан. “Морамо да сљедимо правила.

Сада се осећам безбједно, после вакцинације, али морамо и даље да будемо пажљиви”, рекао је овај Индијац. Стављање епидемиолошке ситуације под контролу, и поред делта соја, чини се правим чудом, јер је уочљиво да у Индији, посебно на улиацама хигијена није баш на завидном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана