Име које носи има мрачно насљеђе: Ниједан Чарлс се није добро показао у историји, како ће овај?

ГС
Foto: Танјуг

Чарлс III, пуним именом Чарлс Филип Артур Џорџ, аутоматски након смрти мајке постао је нови краљ Британије.

Иако ово није законски прописано, многи историчари су очекивали да ће жељети да промијени име и умјесто Чарлс узме неко од својих других званичних имена – Филип, Артур или Џорџ.

Претпоставка је била да ће се принц одлучити да изабере име Џорџ, како би одао почаст свом дједу и тада би био познат краљ Џорџ VII. То се међутим није догодило и најстарији син краљице Елизабете биће крунисан као Чарлс III.

Зашто је ово необично? Зато што су Чарлс I и Чарлс II били су толико лоши владари да вијековима већ ниједан монарх на острву није узео њихово име!

“Једанаест година тираније”

Чарлс I Стјуарт владао је у 17. вијеку. Желио је апсолутну власт и могућност да неограничено ратује, па је једанаест година владао без контроле парламента уводећи огромне порезе становништву како би могао да финансира своје војне походе. Био је толико “омиљен” да су те године у британској историји познате као ”једанаест година тираније”.

Остао је познат и по томе што је једини британски монарх који је погубљен од стране сопственог народа. То се догодило 1649. а након њега у Британији је на кратко укинута монархија и успостављена република.

Весели монарх

Монархија је у Енглеској обновљена 1660. и тада је на престо дошао Чарлс II Стјуарт, син Чарлса I. За живота су га звали Весели монарх, јер је био познат по љубавницама и као велики хедониста.

Управљање државом није га много занимало, па за собом није оставио званично потомство, иако је имао многобројну ванбрачну дјецу са љубавницама, преноси Б92.

Наслиједио га је брат, Џејмс II.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана