Илон Маск открио детаље насељавања Марса: Прва људска колонија до 2050. године

ГС
Foto: скриншот

Илон Маск је недавно на свом Твитеру изјавио да би требало живjети у стакленим куполама прijе него што колонизујемо Марс.

Маск, наиме, жели да оствари свој сан о томе да људе учини мултипланетарном врстом и изгради прву колонију на Марсу до 2050. године. Како би Црвена планета била погодна за живот, Маск је раније предложио тераформирање Марса нуклеарним ударом на његове двijе поларне ледене капе.

Али сада, након што је схватио да би такав план захтjевао готово цjелокупну свjетску залиху нуклеарних бојних глава, Маск је прихватио мало разумнији приступ колонизацији.

"Тераформирање ће бити преспоро и можда га нећемо доживети, ипак на Марсу можемо да саградимо људску базу. Барем ће будућа свемирска цивилизација, када открије њене остатке, бити импресионирана што смо дошли тако далеко", истакао је.

Наука баш и није на Масковој страни. Студије су показале да на Марсу једноставно нема довољно угљен-диоксида да би се створила атмосфера која може да подржи живот на површини. Ипак, Илон не одустаје од свог наума, па Спејс X тренутно развија своју нову генерацију ракете.

Рijеч је о свемирском броду који је назван Старшип, а који је створен да повезе 150 тона или 100 људи у орбиту, па се може напунити горивом у свемиру. Маск је рекао да ће једна од првих колонизацијских мисија на Марс носити опрему за изградњу станице за снабдjевање горивом на површини, а Старшип ће тада бити база. Он је открио да би прве мисије са посадом могле да крену већ 2026. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана