И запослена стока има своја права

ГС
Foto: Илустрација

Из Кремоне, града у региону Ломбардија у Италији, стиже вијест о синдикату за животиње које „раде“. Овај први синдикат у историји чији је циљ заштита права животиња на фармама чини група професионалаца који ће се трудити да побољшају њихове услове живота у шталама, бринуће о њиховом здрављу и простору који им је на располагању, а вршиће и сталну контролу која се тиче њихових права, пише РТС.

ОБА, што је скраћеница за Праћење благостања животиња (Osservatorio del Benessere Animale), рођен је из идеје ветеринара Никола Мирка Бизолатија и агронома, те узгајивача стоке Матије Васте. Дио тима су и адвокат Виторио Бандера, као и историчар и илустратор Гвидо Дамини.

 „Мљекаре се директно придружују синдикату, али 'борбом за права животиња' ће се директно бавити ветеринар пратећи фирме“, објашњава Бизолати за италијанске медије, додајући да: „Ако утврдимо пораст морталитета, нпр. тражим праћење крвне слике како би се утврдило да ли је колострација телади обављена у право вријеме или су прекршене друге мјере“.

Идеја је да мљекара симболично преузме сва стада од којих се снабдијева, да поштује њихово достојанство и да им омогући бенефиције као да су запослени. Ово би требало да подразумијева боље гаранције за бригу о стеоним кравама, тестове крви и ветеринарске прегледе телади.

„Интензиван узгој је погрешан јер уништава резерве крава намијењених за производњу млијека. Потребан нам је 'релаксирајући' узгој, јер ако је животиња добро, добијамо и боље производе које цијене купци“, наглашава ветеринар, покретач синдиката.

Други кључни елемент је дигитализација. Користећи софтвер, мљекаре могу директно да прате како су штале снабдјевене, да добијају збирне податке о броју животиња, боксевима и појилицама, као и расположивом простору. На овај начин мљекара може циљано да провјерава да ли се у шталама поштују правила здравих услова за смјештај крава, да ли је простор скучен и какав је третман животиња, као и за добијање података који ће им омогућити прогнозу количине млијека које ће дати краве у наредне четири године са евентуалном грешком од свега један одсто.

 „На овај начин краве ће бити безбједније, мање ће загађивати околину и биће здравије, што се одржава и на крајњи производ“, подвлачи Бизолати.

Прва мљекара која се уписала у синдикат је „Ца Де Стедфани“ и која производи и познати сир Грана Падано и поседује 24 штале, а у свакој од њих живи 300 крава. У овај пројекат улази и удружење узгајивача и њихових запослених не би ли се и другима приближио приступ напредној пракси која води рачуна о благостању крава.

„Са правим инвестицијама могуће је направити штале које вриједе три милиона евра потпуно роботизоване у којима краве неће ни срести човјека, јер човјек зна да буде зао, а роботи не. Људи који раде са животињама, а нису обучени, неинформисани су и слично, раде лошије од оних који су професионалци. Однос између човјека и стоке стар је 12000 година, али робот, с обзиром на то да би имао више података, знао би и како боље да води рачуна о кравама“, додао је Бисолати у својој изјави за медије.

Овај пројекат ће званично бити представљен на Сајму у Кремони уз плакат који промовише права животиња, који ће папком „потписати“ најљепша крава изабрана међу 650 кандидаткиња које су учествовале у такмичењу у овом ломбардијском граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана