И италијанску мафију занима посао са вакцином

Срна
И италијанску мафију занима посао са вакцином

РИМ - У току пандемије ковида-19 у Италији је покренуто 46 кривичних поступака, због корупције у медицинском сектору, пише дневни лист “Ил Фато Котидијано”.

У разговору с листом јавни тужилац Ðовани Тартаља Полчини, који је познат по успјешним анти-коруптивним процесима, а сада је правни савјетник италијанског министарства иностраних послова, упозорава да треба бити веома опрезан и добро се припремити за дистрибуцију антиковид вакцина јер, тврди, здравство је област која је високо изложена могућности корупције.

По његовим речима, може се очекивати да ће криминалне организације Н''дрангета и мафија покушати да се укључе у посао набавке и дистрибуције вакцина, као што су већ покушали првих мјесеци пандемије корона вируса приликом набавке медицинске опреме.

“Подјела вакцина није само медицински посао, биће то и етички изазов и неопходно је припремити се добро, а вакцину делити према приоритетима, и целој популацији. Подјелити вакцину подразумјева цијели ланац од добављача, транспорта, скадиштења, и јавних тендера, а на сваком од ових корака може се очекивати да ће криминалне организације покушати да се инфилтрирају”, тврди тужилац Тартаља Полчини.

По његовим речима, посебну пажњу треба обратити на оне криминлане организације које ће покушати да произведу лажне вакцине, што би било погубно за јавно здравље, као и на могуће шпекуланте који ће сигурно у првим мјесецима након појаве вакцина на тржишту покушати да подигну цијену лека.

Лист подсећа на афере са цијеном заштитних маски којих у Италији није било довољно у првом таласу пандемије, па су неки дистрибутери и поједине апотеке медицинске маске продавали и до 20 пута скупље од реалне цене.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана