Хрватски истраживачи код Трогира пронашли медузу досад невиђених размјера

ГС
Foto: Илустрација

Научници сплитског Института за океанографију и рибарство приликом истраживања насеља посидоније 9. октобра уочили су медузу до сада невиђених размјера.

С обзиром на то да медузе у просјеку нарасту до 20 цм дужине и до 6 цм промјера клобука, овај је примјерак изненадио и стручњаке, који су на Фејсбук страници института објавили фотографије ове изразито велике медузе.

"У Маринском заљеву приликом истраживања насеља посидоније сусрели смо медузу из рода Chrysaora. Међутим, овако велики примјерак никад нисмо видјели", навели су.

Chrysaora hysoscella , позната као компас медуза, врста је која живи у обалним водама Атлантског океана и Средоземног мора. Појављује се и у близини обала Велике Британије, Ирске и Турске. Иако је размјерно ријетка врста и најчешће се приближава обали у рано љето, посљедних година све је чешћи становник Јадрана.

Ова врста медузе обитава под површином на дубинама 0-10 м, гдје лебди и повремено плива. Карактеризира је жуто-смеђи клобук, који подсјећа на компас, а може нарасти до 30 центиметара у промјеру, ловке до један метар дужине. Има 24 ловке које су подијељење у три групе по осам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана