Хрвати све више пију

Срна
Хрвати све више пију

ЗАГРЕБ - Хрвати све више пију како би лакше поднијели ситуацију око пандемије вируса корона, наводе портали.

Продаја алкохола у Хрватској је значајно повећана, а пошто су угоститељски објекти због пандемије низ мјесеци били затворени, промет у малопродаји алкохолних пића је "скочио у небо".

Хрвати се све више друже по кућама, а многи алкохолом рјешавају депресију и друге психичке проблеме с којима се носе због неизвјесности и чињенице да се ни након више од годину дана пандемије не назире "свјетло на крају тунела", наводи портал "Отворено".

Прије отварања кафића и ресторана, односно оних са терасама, продаја алкохолних пића у малопродаји "расла" је између 30 и 35 одсто, а након отварања тераса раст је десет до 15 одсто у односу на претпандемијски период.

Продају се алкохолна пића свих врста, али и друга пића.

Продавнице и велики шопинг центри попут "Студенца" и "Конзума" напомињу
да је раст продаје био јаче видљив на јефтинијим јаким алкохолним пићима са већим удјелом алкохола.

Сада се, дјелимично, осјећа утицај отварања хотела, ресторана и кафића, али се тренд раста продаје алкохолних пића задржао и у првом тромјесечју ове године.

Мала паковања алкохола од 0,1 литре, која неки зову "путним", а неки и "унучићима", која се обично продају уз благајне, вјероватно су најтраженија, што се види и по одбаченим флашицама око продавница и клупа у близини.

Неслужбено се сазнаје да производне линије за "унучиће" у "Баделу 1962" мирују само недјељом.

Због великог интересовања, произвођачи су лансирали и нова паковања плоске од 0,2 литре горког пелинковца и "пелинковца оранж".

Неизвјесност је генератор који људе окреће алкохолу у коме многи виде излаз, наводе психолози.

Људи се осјећају несигурно, лоше, боје се будућности и онога што слиједи. Осјећају фрустрираност и рјешавају је алкохолом - напомињу психолозози, а преносе хрватски медији, који извјештавају о расту продаје алкохолних производа у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана