Хрват који је постао највећи серијски убица у Аустралији

blic.rs
Хрват који је постао највећи серијски убица у Аустралији

Убица хрватског поријекла Иван Милат, који је осуђен на доживотну робију због убиства седморо младих људи несталих у околини Сиднеја у периоду 1989-1992, признао је злочине мајци и млађој сестри, која му је чак помогла да се “отараси” оружја, сазнају истражитељи, који последњих неколико месеци упорно покушавају да извуку признање од Милата, који болује од рака једњака у завршном стадијуму и ближи му се крај.

Главни инспектор у овом случају објавио је да је Милат признао злочине мајци Маргарет, када га је непосредно пред смрт 2001. посјетила у затвору Супермакс у Гоулберну, преноси news.com.au.

Клајв Смол, бивши високи званичник Полиције Новог Јужног Велса, у књизи “Највећа потера у Аустралији” (“Inside Australia’s Biggest Mahunt”) тврди да је Милатов млађи брат Џорџ то сазнао од њихове мајке.

Смол је био предсједник радне групе која је оптужила Милата за убиства Џоане Волтерс, Керолајн Кларк, Дебре Еверист, Џејмса Гибсона, Габора Неугебауера и Симоне Шмит, који су нађени у Националном парку Белангло.

Маргарет је у јавности одлучно порицала да је њен син, кога је наводно највише вољела од своје дванаесторо дјеце, одговоран за убиства.

Неколико дана прије него што је 1996. проглашен кривим, Маргарет је јавно бранила њега и другу браћу.

“Живјели су ту када су се та убиства десила. Ја сам прала веш и није било крви. Они су добри момци”, рекла је Маргарет.

Када га је посљедњи пут посјетила у затвору 2001. године, тек су га били премјестили у високообезбјеђени Супермакс, пошто је покушао да побјегне.

 

Смол тврди да је Маргарет послије посјете отишла на ручак с најмлађим сином Џорџом, који је примијетио промјену у њеном понашању.

Џорџ ју је погледао и рекао: “Мама, да ли ти је рекао нешто што нису хтјела да чујеш”

“Признао је да је крив”, одговорила је мајка, која је умрла десетог октобра 2001, када је имала 81 годину.

Милатова млађа сестра Ширли, која је такође инсистриала на његовој невиности, вјероватно је такође била упозната са злочинима.

Чланови породице су признали да је Милат био веома близак са Ширли и да је с њом можда чак имао и сексуалне односе. Они су заједно становали у Сиднеју када је ухапшен 1994, а у том стану су нађени и опрема за камповање и ствари које су припадале жртвама.

“Ширли је то знала. Не могу да тврдим да је починила убиства, али била је умијешана”, рекао је Џорџ, пише Смол у књизи. Он је такође рекао да су Иван и Ширли били у инцестној вези од 1950.

“Зар је битно ко је, ако сте заједно у томе са сестром или другаром?” рекао је Ричард о Ширли и Ивану.

Након што је Милат ухапшен, Ширли је наводно брату Волтеру дала непријављени пиштољ калибра .45, који је био сакривен у дворишту иза куће и наредила му да га се “отараси”. Умрла је 2003.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана