Грета Тунберг: Самити нису довољни, потребан притисак јавности

Танјуг
Грета Тунберг: Самити нису довољни, потребан притисак јавности

ГЛАЗГОВ - Активисткиња Грета Тунберг рекла је да самит COP26 неће довести до акције по питању климатских циљева, осим ако и јавност не затражи промјене.

Она је за BBC рекла да јавност треба да “искоријени систем”.

-Промјена ће доћи када људи буду захтијевали промјене, тако да не можемо очекивати да ће се све десити на конференцијама - рекла је она.

Самит COP26 o клими одржава се у Глазгову и трајаће од 31. октобра до 12. новембра, и на њему ће учествовати око 200 земаља које траже решење за смањење емисије гасова стаклене баште, који изазивају глобално загријавање.

Тунбергова, која је недавно покренула глобалну серију концерата који потенцирају климатске промене под назвом ''Клајмет лајв'', потврдила је да ће присуствовати на ЦОП26.

Она је такође оптужила политичаре да смишљају изговоре и поручила свјетским лидерима да “буду искрени”.

-Будите искрени о томе гдје сте, како сте пропадали, како нас још увиек изневјеравате, уместо да покушавате да нађете рјешења, права рјешења која ће заправо негдје водити, која би довела до суштинске промјене -рекла је она.

Додала је да, би, према њениом мишљењу успјех био да људи коначно почну да схватају хитност ситуације и схвате да се суочавамо са егзистенцијалном кризом и да ће нам бити потребне велике промјене-

- Да ћемо морати да искорјенимо систем, јер ће тако доћи до промјене - додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана