Градови у Саксонији пусти и сабласни

Тања Парч
Градови у Саксонији пусти и сабласни

ДРЕЗДЕН - Вирус корона рапидно се шири Њемачком упркос пооштреним мјерама и снажним здравственим капацитетима. Само током посљедња 24 часа у Њемачкој је забиљежено више од 2.000 нових случајева заразе.

Вирус корона потврђен је код 24.987 особа, а у овој земљи су до сада преминула 94 пацијента. Прва жртва прошлог викенда пала је у покрајини Саксонији, у којој прије нешто више од двије седмице није било ниједног случаја ове заразе.

Вирус корона у потпуности је паралисао јавни живот у водећој европској држави. Након што су прошле седмице забрањена окупљања људи у већини њемачких покрајина, од јуче су у Саксонији, према одлуци власти, затворени сви ресторани, салони, продавнице технике и бутици. Рад је дозвољен само апотекама и маркетима који продају прехрамбене намирнице и хигијенска средства. Обустављен је и рад културних и образовних институција, теретана, а забрањене су и молитве у црквама. Дозвољен је само пут до посла, неопходне куповине и посјете љекарима и апотекама. Бројне културне манифестације које су биле најављене чак за септембар, међу којима и филмски фестивал у Дрездену, отказане су, што буди страх код становника да криза неће бити ускоро окончана.

Дрезден, најпосјећенији град Саксоније, али и остали градови, протеклих дана изгледају сабласно. На улицама се може видјети само понеки пролазник са маском и гуменим рукавицама.

- Све је утихнуло и ова тишина нас плаши подједнако као и сама болест. Не смијемо више да се састајемо ни са ближњима, јер смо сви тако изложени ризику - каже Карла из Дрездена.   

Студентским градом Фрајбергом такође данима владају мук и тишина. Иста атмосфера влада и у веома посјећеном туристичком мјесту Саифену, који викендом посјети стотине туриста.

Вирус је опустошио и рафове у супермаркетима. У страху од дужег трајања кућне изолације купци су разграбили основне животне намирнице те је посљедњих дана тешко пронаћи уље, шећер, макароне и тоалет папир. Због тога су поједини макети поставили обавјештење да купац може купити максимално два пакета тоалет папира. Нијемци кажу да их све то подсјећа на доба ДДР-а, када је продаја намирница такође била ограничена.

Интензивна њега

Захваљујући великој доступности кревета на интензивној њези број преминулих је знатно мањи у овој земљи у односу на друге европске земље.  Већа доступност кревета на интензивној њези, којих Њемачка има око 25.000, пружа прилику за брзи опоравак. Италија, на примјер, има око 5.000 кревета, а знатно већи број инфицираних.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана