Грађани Новог Зеланда на референдуму подржали легализацију еутаназије

Срна
Грађани Новог Зеланда на референдуму подржали легализацију еутаназије

ВЕЛИНГТОН- Грађани Новог Зеланда на референдуму су убједљивом већином подржали легализацију еутаназије, што су присталице ове идеје прогласиле за побједу "избора и достојанства", показују данас објављени прелиминарни резултати.

Референдум о овом контроверзном питању одржан је 17. октобра, заједно са општим изборима на којима је поново побиједила премијер Џасинда Ардерн.

Први резултати показују да је 65,2 одсто гласача подржало еутаназију, а 33,8 се изјаснило против приједлога. То значи да ће се Нови Зеланд придружитзи малој групи земаља у свијету које дозвољавају да љекари помогну особама које желе да умру.

Посланик који стоји иза ове реформе, либертаријанац Дејвид Сејмур, рекао је да је ово "громогласна побједа" због које ће Нови Зеланд бити саосјећајнија и хуманија земља.

"Хиљаде Новозеланђана који би можда ужасно патили прије смрти имаће избор, достојанство, контролу и аутономију над својим тијелима, што ће бити заштићено законом", рекао је Сејмур, пренио је АФП.

Дебату о еутаназији у Новом Зеланду покренула је адвокат Лекреша Силс, која је умрла од тумора мозга 2015. године, на дан када је суд одбио њен захтјев да добије право да умре у тренутку када она то одабере.

Противници ове идеје, попут хришћанске организације "Армија спаса", сматрају да нема довољно заштитних мјера у закону и да се може десити да се на људе врши притисак да себи окончају живот.

"Осјетљиве особе, попут старијих и оних који пате од менталних болести, биће посебно изложени ризику од овог закона", саопштила је ова организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана