Град лежи на 72 тоне дијаманата, али не може да се обогати

Tanjug
Град лежи на 72 тоне дијаманата, али не може да се обогати

НЕРДЛИНГЕН - Становници градића Нердлинген у Њемачкој знају да живе на тонама дијаманата, али не намјеравају да га разруше како би се обогатили.

Нердлинген у њемачкој савезној држави Баварској настао је на дијамантима који потичу од пре 15 милиона година, када је астероид погодио Земљу.

Геолози процењују да је ширина астероида била један километар, баш као и данашњи Нердлинген, а био је тежак око три милијарде тона.

Ударац је повећао температуру и притисак довољно да настане мјешавина стакла, кристала и дијаманата, односно суевит.

Процјењује се да је око 72 хиљаде тона дијаманата на подручју Нердлингена, преноси хрватски портал Дневник.

Када су милионима година касније стигли први становници, нису ни знали да куће граде на драгоцјеном тлу.

Годинама су вјеровали да је поријекло кратера вулканско, све док шездесетих година прошлог вијека није потврђено да је ријеч о астероиду. Суевит су користили као грађевински материјал, не слутећи да се састоји од сићушних дијаманата.

Тако су црква Светог Јурја и средњовековне зидине у Нердлингену много вриједнији него што би се рекло на први поглед.

Иако је количина дијаманата огромна, становници за њих не би могли да добију добру цијену јер су мањи од 0,2 милиметра, па не намеравају да разруше град како би дошли до богатства.

Њемачки град, међутим, профитира на други начин - туристи долазе из цијелог свијета како би разгледали свјетлуцаву архитектуру и посјетили музеј Рис кратер, у којем се налазе узорци кратера који је направио астероид.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана