Гондолијери се жале: Туристи су предебели

Г.С. Фото: архива
Гондолијери се жале: Туристи су предебели

Чувени гондолијери у Венецији смањили су максималан број туриста које могу да превозе у чамцима, наводећи да су то морали да учине због туриста с прекомјерном тежином.

Новим мјерама предвиђено је да се у мањим гондоилама превози максимум пет умјесто шест туриста, а у већим 12 умјесто 14, преноси британски Гардијан.

"За разлику од лифтова, гдје пише само шест особа или максимална тежина, ми немамо вагу за мјерење људи због чега смо смањили број путника", рекао је предсједник Удружења венецијанских гондолијера Андреа Балби.

Он је додао да су у односу на период од пре 10 до 15 година, туристи били лакши.

"Велика оптерећења узрокују улазак воде у брод", рекао је он.

Предсједник Удружења замјенских гондолијера Раул Роверато изјавио је да су данас туристи гојазни, нарочито из неких земаља.

"Из неких земаља бомбе се укрцавају. А кад је чамац потпуно напуњен, труп тоне и вода улази. Опасно је возити са више од пола тоне меса на броду", рекао је Роверато.

Осим ове мјере уведена је и она по којој потомци гондолијера могу да преузму његову дозволу без полагања теоријског испита који подразумијева проучавање историје и страних језика.

Они ће убудуће дозволе добијати на основу доказа да знају да возе гондолу и имају четири године искуства у управљању породичним чамцем.

Професија гондолијера постоји од 1094. године, а данас се њоме бави 433 гондолијера и 180 замјенских гондолијера.

"То је ствар традиције. Ко боље од гондолијера зна о том послу. Каналима, зградама, историји града. Посао гондолијера је јединствен, има нас 433, а када бисмо нашли некога из Париза, Њујорка или неког другог града, то не би био наставак традиције. То би било као пица мајстор који није из Напуља", рекао је Балби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана