Глумац Жељко Џек Димић за "Глас Српске": Живот у Њујорку није стао, само живимо другачије

Сандра Кљајић
Foto: Жељко Димић

ЊУЈОРК - Њујорк јесте једно од најугроженијих мјеста на свијету када је ријеч о вирусу корона, али је такође чињеница да живот није стао и да нема никакве панике нити превеликог страха јер људи поштују закон и нова правила која су уведена за вријеме епидемије.

Каже то за “Глас Српске” глумац Жељко Џек Димић, поријеклом из Козарске Дубице, који већ деценијама живи и ради у Њујорку.

- Прије свега, људи држе дистанцу од два метра или шест стопа када се налазе на јавном мјесту. Временских рестрикција нема, нити неких рестрикција кретања. Није уведен ни полицијски час јер, као што рекох, људи поштују правила, држе међусобно растојање и избјегавају физички контакт - појашњава Димић.

Организовати живот у вријеме пандемије у метрополи са готово девет милиона становника није нимало лако, али Димићево мишљење је да су власти у Њујорку увеле примјерене и адекватне мјере. Забрањено је, каже он, окупљање, одржавање културних дешавања, а већина продавница и радњи са услужним дјелатностима је затворена, осим продавница које продају прехрамбене производе и неких ресторана који су отворени само за наруџбе и испоруку хране.

- Ипак, несташица нема нити било каквих гужви у трговинама - наглашава Димић.

Да је ситуација далеко од уобичајене, највише показује то да нема ужурбаности и гужви на које је Њујорк навикао и које су једна од одлика овог града као туристичке дестинације.

- Метро и градски саобраћај раде смањеном фреквенцијом. На улицама је много мање људи и нема саобраћајних гужви. Може се рећи да су улице полупразне - каже Димић и додаје, мало кроз шалу, да је добра вијест да је ваздух много чистији у граду због смањеног загађења.

Каже да се и он прилагодио овој ванредној ситуацији поштујући све норме и правила који су уведени како би тако заштитио и себе и друге.

- Са људима контактирам само путем телефона, вибера и скајпа без било каквог физичког контакта, чак и ако живе у Њујорку. Дружим се само са својим псом Вучком са којим често шетам у Централ парку. Дане, углавном, проводим напољу у физичким активностима као што су трчање, вожња бицикла, тротинета и радећи вјежбе у свом стану који сам за ту сврху прилагодио, јер су фитнес центри затворени. Често возим мотор и сада још више уживам у вожњи јер нема гужве у саобраћају - прича Димић.

Увече углавном чита, гледа филмове и серије и слуша музику.

- Пошто ми је одгођено снимање филма “223 WICK” у Охају, користим много времена да радим на својој улози у том филму који ћемо снимати када прође ова пошаст - наглашава Димић.

Он очекује да ће за неке три до четири седмице број заражених почети да се смањује и да ће овај град за неколико мјесеци почети да се враћа у нормалу.

- Прво што ћу учинити кад прође ова пошаст је то да ћу отићи да видим своје родитеље и драге ми људе у Козарској Дубици, Бањалуци, Сарајеву, Београду, Загребу... То ће се, сигуран сам, ускоро и десити - оптимистичан је Димић.

Република Српска

Жељко Димић каже да често разговара путем скајпа са многим пријатељима из Америке, Европе и региона.

- Са својим родитељима разговарам сваког дана и драго ми је да су на сигурном, испод планине Козаре. Нарочито сам захвалан својим комшијама Нади и Драги који пазе на њих пошто ја, нажалост, због ове ситуације не могу тренутно да будем с њима - истакао је Димић додајући како је увјерен да власти Српске чине све што је у њиховој моћи да заштите своје грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана