Глас Америке: “Људи који се информишу на друштвеним мрежама више вјерују теоријама завјере”

Г.С.
Глас Америке: “Људи који се информишу на друштвеним мрежама више вјерују теоријама завјере”

Људи који се информишу на друштвеним мрежама као што су Facebook и Youtube више вjерују у теорије завере о пандемији коронавируса и више крше правила карантина, према најновијем истраживању, преноси Глас Америке.

Неколико десетина предајника за 5Г мрежу је запаљено у Великој Британији у посљедњих неколико недјеља. Полиција је саопштила да су напади мотивисани вјеровањем да је 5Г мрежа повезана са пандемијом.

Истраживање Кингс колеџа у Лондону и агенције за испитивање јавног мишљења Ипсос Мори показује јаку повезаност у вјеровање у теорије завјере и ослањање на информације са друштвених мрежа, укључујући Facebook, Youtube, Twitter и WhatsApp, прије него на традиционалне електронске или штампане медије.

Међу људима који вјерују да коронавирус уопште не постоји, 56 одсто је навело да им је главни извор информисања Facebook.

Данијел Алингтон са Кингс Колеџа наводи за Глас Америке шта је још показало истраживање:

“Испоставило се да се људи који су излазили из куће, ишли напоље или на посао, иако су имали оно што су знали да су симптоми коронавируса, више информишу преко друштвених мрежа”.

То је ризик за јавно здравље којим се морамо бавити, каже британски посланик Конзервативне партије Демијен Колинс, који такође брине какву улогу могу да имају друштвене мреже у вакцинацији.

“Ако дођемо у ситуацију у којој имамо вакцину, а за ефикасност вакцине потребно је да већина људи пристане да је узме, онда морамо да имамо повјерење људи у то. Ако људи шире теорије завјере и лажи о вакцини и покушавају да убиједе људе да је не узимају, онда је то озбиљан ризик по јавно здравље”.

Facebook, Youtube, Twitter наводе да су склонили стотине хиљада снимака и објава које су садржали дезинформације о ковид-19 које су могле да штете.

Компаније које држе друштвене мреже суочавају се са проблемима на многим фронтовима.

Више од 150 компанија, укључујући Старбакс и Кокаколу, престале су да се рекламирају на Facebook због дезинформација и говора мржње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана