Газда му бацио шифре, остао без 54 милиона евра у Биткоинима

Срна
Газда му бацио шифре, остао без 54 милиона евра у Биткоинима

Фото: Илустрација ђ Газда му бацио шифре, остао без 54 милиона евра у Битцоинима

Између 2011. и 2012. Клифтон Колинс купио је 6.000 Биткоина користећи новац који је зарадио од узгоја и продаје марихуана, преноси "The Irish Times ".

У то вријеме, цијена криптовалуте варирала је између 4 и 6 долара. Данас она вриједи 9, 700 долара. Ипак, Колинс, који има 49 година, неће моћи да ужива у благодетима свог богатства јер је власник стана у коме је живио случајно бацио папирић на коме су били кодови.

Колинс је ухапшен 2017. године због узгоја и продаје марихуана и након суђења добио је пет година затвора. Како је живио као подстанар, власник је током чишћења његове собе послао на локалну депонију многе његове ствари. Једна од њих била је и футрола штапа за пецање, у којој је био комадић папира на коме су били исписани Биткоин кодови у вриједности од 53,6 милиона евра (58 милиона долара).

Крипто валуте се купују преко такозваних крипто новчаника. Једном, када купите Биткоин, крипто новчаник вам додјељује код неопходан за приступ. Свако ко добије тај код може да приступи и потенцијално украде криптовалуту, па се купци обично охрабрују да сакрију своје кодове негдје на сигурно, наводи "Цнет".

Колинс је током 2017. године раздвојио својих 6.000 Биткоина на 12 рачуна, како би се заштитио од губитка свог крипто богатсва, преноси "Times". Одштампао је кодове на комаду папира, а исти је убацио у споменуту футролу штапа за риболов.

Како се испоставило на крају, Колинс не би ни могао да уновчи Биткоине, чак и да папир са кодовима није изгубљен на сметлишту. Ирски биро за криминалну имовину заплијенио је криптовалуту јер је финансирана незаконитим актвностима, наводи "The irish Times ", преноси "Телеграф.рс".

Колинс није једини који је изгубио богатство у криптовалути у посљедњих неколико година. Мушкарац у Великој Британији случајно је бацио хард диск, на коме су били сачувани кодови вриједни 127 милиона долара.

Џералд Котен, власник канадске мјењачнице криптовалуте, умро је у децембру 2018. године, оставивши за собом 190 милиона долара криптовалуте, за које је само он имао лозинку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана