Французи мање пију вино и траже алтернативу без алкохола

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- У Француској безалкохолна пића нису популарна као на другим мjестима, а иако је ова земља током 2021. била други највећи потрошац вина, примjетно је да се ставови Француза мијењају и да је његова потрошња значајно опала у протеклим деценијама, преноси Ројтерс.

Французи можда спорије прелазе на безалкохолна пића, али је њихова потрошња вина пала са рекордних вриједности у 20. вијеку, од 20 литара алкохолних пића продатих по становнику 1961. ,на 5,6 литара 2020. године, према ОФДТ француској непрофитној организацији која објављује податке о дрогама и зависности од дрога, наводи британска агенција.

Када је због пандемије ковид-19 током 2020. године било проглашено затварање Огист Лаборд је одлучио да одустане од вина, али се у Паризу мучио да пронађе његову алтернативу без алкохола, наводи британска агенција.

Двије године касније, Лаборд је отворио, како каже, прву продавницу безалкохолног вина у земљи која је широм свијета позната по својим црвеним винима из Бордоа и бијелим из Бургундије.

"Имамо веома јаку потражњу, већ добијамо приједлоге да отворимо сличне продавнице на другим местима у Француској", рекао је Лаборд.

Француска је други је највећи потрошач вина, испред ње су само САД, према подацима Међународне организације за вино и винову лозу из 2021. године.

Док су безалкохолна пића стекла популарност на другим мјестима, у Француској то није био случај, па је тако њихова потрошња овој земљи порасла за 4 одсто у 2021. години, у поређењу са растом од 24 одсто широм свијета, према подацима Организације за међународна истраживања вина и жестоких пића (IWSR).

 Али чак и у Француској се ставови мијењају, како кампање подизања свијести о алкохолу наглашавају ризике које он има по здравље, а истраживавачи са којима је Ројтерс разговарао потврђују да је све веће интересовање за безалкохолна и пића са мањим процентом алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана