Фотографа Мариа Бралића усвојио поглавица племена Масаи

Taнјуг
Фотографа Мариа Бралића усвојио поглавица племена Масаи

ПИРОТ- Познатог српског фотографа Мариа Леоне Бралића усвојио је, ни мање ни више, поглавица чувеног афричког племена Масаи, које обитава у централној Танзанији.

Једини критеријум на основу кога странац може постати дио племена Масаиа јесте племенитост, а на приједлог поглавице овог племена, вијеће стараца одлучивало је годину, након чега је Бралић примљен у породицу поглавице Масаи племена.

Ријеч је о племену где је морал изнад свега, чији припадници не знају за лаж и неискреност, и по томе су познати по цијелој Африци.
Бралић је због свог фотографског посла, али и велике страсти према морепловству, често боравио у Африци, па је тако и дошао у контакт са припадницима племена Масаи, спријатељио се прво са сином поглавице, који га је након неколико година и усвојио.

-Ја сам њима помагао око неких извора воде, кад они пију из баре, ја пијем из баре. Увече ставе дрво у пепео па ујутру са млеком гризу ћумур, то сам радио и ја. Тај ћумур служи заправо за детоксикацију, ако пијеш воду која није чиста односно има амебе и слично, тај ћумур заправо уништи то. Као четкицу за зубе користио сам што и они - дрво бодљикавог грма кога они не пресеку него расцветају и онда тиме чачкају зубе. То има укус ментола и изузетно је за здравље зуба -каже Бралић за Танјуг.

Додао је да све што они раде поштује и примјењује и они су се томе чудили.

- На свахилију су ме, док ме нису усвојили као свог, називали ''музунгу'', што значи странац, али и поред тога, поглавица је казао да је племенитост особина која ме је препоручила за то да постанем део њихове породице - казао је српски фотограф.

Бралић је покренуо своју фондацију - хуманитарну организацију „Оазис“ која за циљ има помоћ младим и талентованим припадницима Масаи племена који немају услова да се баве оним за шта су талентовани, али дјелатност ове фондације је заправо глобална, односно није ограничена само на Африку, већ су у плану акције и у нашој земљи.

-Циљ хуманитарне организације коју смо покренули са пар мојих пријатеља је да ми бар једном годишње нађемо особу којој можемо да променимо живот. Рецимо ако је та особа, неки талентовани радник на плажи, ја могу да му за пар хиљада долара направим радионицу, купим алате, да унапреди свој посао па ће да запосли своју родбину и то ће у корену променити његов живот - навео је он.

Додао је да у Србији имају једну младу сликарку која ради као продавачица ципела.

- Веома је талентована, али има проблем са киријом, опстанком, желимо да ми финансирамо њу годину да може да се бави искључиво уметношћу - каже Бралић.

Он већ годинама живи на релацији Београд-Африка, а своју породицу у Масаи племену посећује сваке године и у њој борави по неколико мјесеци.

Бралић каже да у животу никада није дигао објектив на нешто што је ружно или шокантно.

-Ја сам себи изабрао визуелну уметност, фотографију и видео - филм, да би ширио сазнање о неким малим лепим детаљима, да би стимулисао људе да скрећу пажњу на лепо - наводи Бралић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана