Фарска острва отварају први подводни кружни ток и 11 километара дугачак тунел испод океана

Г.С.
Фарска острва отварају први подводни кружни ток и 11 километара дугачак тунел испод океана

Радови на првом подводном кружном току завршени су испод сјеверног Атлантског океана, у склопу радова на 11 километара дугачком тунелу испод дна који повезује 2 од 18 Фарских острва.

Кружни ток ће ускоро бити пуштен у промет и не само да ће служити за саобраћај, већ је несвакидашњи инжењерски подухват уљепшан инсталацијом домаћег умјетника Трондура Патурсона.

На најдубљем свом дијелу, тунел „Ејстуројар” лежи 189 метара испод дна океана.

Парламент Фарских острва је 2014. године одобрио планове изградње тунела који би повезивао престоницу Торсхавн са два мјеста на острву Ејстуројар – Рунавиком и Стрендуром.

Тунел ће скратити раздаљину између Торсхавна, који се налази на највећем и најнасељенијем острву Стрејмору, са два села на острву Ејстуројар са 55 на 17 километара.

Вријеме путовања ће са сат времена бити скраћено на 16 минута.

Готов и прије рока

Други тунел је такође у изградњи и спајаће острва Стрејмој и Сандој. Систем тунела је највећи инфраструктурни пројекат у историји Фарских острва и планира се да буде готов до 2024. године.

Вриједност радова на оба тунела процијењена је на 265 милиона долара.

Радови на тунелу према Ејстуројару планирани су да буду завршени до почетка 2021. године, али су урађени прије рока, па ће бити отворен 19. децембра када прође све безбједносне провере.

Што се тиче другог тунела око 60 одсто радова на бушењу је завршено, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана