Европској држави пријети банкрот и губитак 1300 година дуге самосталности

Тањуг
Европској држави пријети банкрот и губитак 1300 година дуге самосталности

Рим - Републици Сан Марину пријети опасност да због економске кризе која је наступила након панедмије Ковида19 банкротира.

Због дуга могла би изгубити и своју 1300 година дугу самосталност, пише дневни лист “Ил Фато Котидијано” .

Република Сан Марино је на почетку пандемије оклијевала, из економских разлога, да уведе карантин, а након што је заражено 1 200 грађана од укупно 33 000 и процентуално скочила на прво мјесто по броју заражаних у свету власти су биле присиљене да уведу рестриктивне мере.

Још пре пандемије банкарски систем Републике је био у колапсу, дугови земље су нарасли на 360 милиона еура, а сада да би избјегли финансијску пропаст власти Сан Марина траже помоћ од првог сусједа Италије, и “Банк Италије”.

Република Сан Марино била је дугогодишњи порески рај, иделано мјесто за сакривење новца и заметања трагова фирми чије богатство власници нису у могли доказати.

Милиони су нестали “појеле су их банке”, тврди Џузепе Марија Морганти, савјетник опозиционе демократске партије.

Од 11 банака шест је банкротирало, губитке је морала да надокнади држава, а једна банка је национализована.

У последњих пет година богатство Републике је преполовљено, друштвени производ пред пандемију вируса корона био је мањи за 28 одсто, а због заразе и карантина опао је за још 12 процената.

Да би ублажила економску кризу Република Сан Марино је штампала државне обвезнице “Титано” (име по планини Титано на чијим обронцима се простире држава) у вриједности од 500 милиона евра.

Један “титано” вриједи један евро, али ни то није довољно, недостаје новца за исплату пензија и за живот, пише лист.

Чак се размишља и о увођењу пореза на додатну вриједност, што би био преседан у историји најмање државе на свијету.

“Ил фато Котидијано” пише да уколико се Сан Марину не помогне, могао би “пасти” у руке кинеском или руском капиталу, што би ови онда могли користити за куповину гласова у међународних институцијама као што је УН, ОЕБС и сл.

У Сан Марину живи око 10 хиљада Италијана који имају двојно држављанство, па је и ово један од мотива што део италијанских политичара апелује “да се помогне, јер ако пропадне Сан Марино биће то трагедија и за Италијане”, тврди члан демократске партије Марко ди Маио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана