Европа закључана у страху од пораста броја новообољелих

Танјуг
Foto: Илустрација/Архива

БРИСЕЛ - Други талас вируса корона тешко је погодио Европу, а многе земље, укључујући највеће европске економије, попут Њемачке, увеле су ригорозне мјере, као што је закључавање, како би обуздале ширење ове инфекције.

И у региону су власти предузеле кораке да смање број заражених, па је тако словеначка влада одлучила 26. новембра да продужи за недељу дана све главне мјере закључавања, укључујући забрану окупљања, школовање онлајн, кретање међу општинама и полицијски час од 21:00 до 06:00.

Због због великог скока у броју заражених и преминулих, Бугарска је затворила школе, угоститељске објекте и трогачке центре, а све образоване установе прешле су на наставу а даљину, пренијела је агенција БТА. Пооштрене мјере донијете су с циљем да сузбију ширење вируса и на снази ће бити до 21. децембра.

Мађарска је 11. новембра затворила средње школе, универзитете и ресторане и увела полицијски час током ноћи.

У току протекле недјеље уведено је посебно вријеме куповине за старије грађане, али влада није додатно пооштравала мјере, иако су здравствени експерти упозорили на континуиран пораст броја новозаражених и преминулих. Грчка ће остати закључана до 7. децембра, али владини званичници сугеришу да би рестрикције могле да буду продужене.

У сваком случају, како наводи АП, отварање земље одвијаће се постепено, почевши од школа, док ће ресторани, кафићи, барови и клубови посљедњи почети с радом.

Грчки званичници су рекли да ће забрана путовања унутар земље бити на снази током сезоне празника.

Међу највећим европским земаља које су предузеле кораке против пандемије је Њемачка, чија се канцеларка Ангела Меркел договорила у сриједу са 16 државних гувернера да се дјелимичне мјере закључавања продуже до средине децембра како би се додатно смањила стопа заражености уочи прославе Божића по грегоријанском календару.

Меркел је рекла да ће делимично затварање, које је почело 2. новембра, бити продужено најмање до 20. децембра, како би број нових случајева у сваком региону опао на мање од 50 на 100.000 становника недељно.

Њемачка је 2. новембра затворила ресторане, барове, спортске и забавне објекте, али је школама, радњама и фризерским салонима дозволила да остану отворени. Првобитно је планирано да мјере трају четири недеље.

Аустријски парламент је средином новембра усвојио је одлуку о другом "закључавању" земље, са ограничењем кретање, које ће важити цијелог дана, у циљу сузбијања ширења вируса корона.

Како је тада објављено, нове мјере потпуног закључавања важиће до 6. децембра, а имају за циљ драстично смањење контаката.

Аустрија је тада, поред угоститељских и хотелских објеката, затворила радње, изузев прехрамбених, дрогерија, апотека, банака, пошта, и бензинских пумпи, а ограничење кретања проширено је на цијели дан.

Аустријски канцелар Себастијан Курц, поводом очекивања грађана да ће доћи до скоријег попуштања рестрикција, у недељу је рекао да ће и послије 7. децембра остати "масовна ограничења".

Циљ је, међутим, да се од 7. децембра код трговине и школа предузму обазриви кораци отварања, што, међутим, додао је, зависи од броја заражених.

У Енглеској је уведен други локдаун на националном нивоу 5. новембра, с планом да остане на снази до 2. децембра.

Британски премијер Борис Џонсон је прије недјељу дана објавио нове мјере које ће ступити на снагу у Енглеској након што истекне важење такозваног локдауна на националном нивоу, а које укључују повратак на регионални систем у више нивоа, али уз строже мјере.

По завршетку тренутног локдауна 2. децембра, региони у Енглеској подпадаће под један од три нивоа: средњи, високи и веома високи. Ипак, већина Енглеске подпадаће под високи или веома високи ниво.

Представљајући у парламенту нови систем у више нивоа, за који је рекао да ће бити строжи, Џонсон је објаснио да у областима у којима је уведен први ниво значи да би људи требало да наставе да раде од куће, кад год је то могуће.

Други ниво значиће да могу да се отворе само ресторани и пабови који служе храну, а трећи да ће угоститељски објекти морати да буду затворени, осим када се обавља достава или када купци могу да понесу храну, док ће забавни простори у затвореном такође морати да буду затворени.

У Сјеверној Ирској пре три дана почела је примјена двонедјељних строжих мјера закључавања како би се зауставио ширење вируса уочи Божића.

Шпански премијер Педро Санчез 25. новембра је рекао да његова влада разматра да ограничи окупљања на Божић на шест особа како би сузбила ширење вируса.

У Француској ће до 1. децембра бити на снази мјере закључавања на националном нивоу, које подразумевају да људи могу да напусте своје домове само ради одласка на посао, куповине основне робе, тражења здравствене помоћи или како би вјежбали један сат дневно.

Сви који излазе напоље морају са собом да имају писано саопштење, којим то оправдавају.

Затворене су све радње које нису од виталног значаја, као и ресторани и барови, окупљања су забрањена, али школе и јаслице остају отворене.

Предсједник Француске Емануел Макрон је раније у току ове недјеље представио план о постепеном ублажавању рестрикција, након што је у земљи забиљежен пад стопе заражености.

Чешки министар здравља Јан Блатни у недељу је рекао да ће влада дозволити ресторанима и продавницама које не продају прехрамбене намирнице да се отворе у четвртак, 3. децембра, с обзиром на то да се талас корона вируса смирује.

Укинуће се и полицијски час, али ресторани и кафићи морају да се затворе до 22.00, док музеји и галерије могу да се отворе, такође са ограниченим бројем људи, а спортски догађаји на отвореном могу да се наставе. На отвореном дозвољено ће бити окупљање 50 људи, а у затвореном до 10.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана