ЕУ лидери ће разматрати увођење корона пасоша?

Танјуг
Foto: Shutterstock/Илустрација

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ на видео састанку 21. јануара могли би да размотре захтјеве за увођење европског сертификата о вакцинацији тзв. "корона пасоша", речено је у Европској комисији.

У Европској комисији кажу да су данас добили писмо премијера Грчке, Кирјакоса Мицотаксиа, којим се између осталог тражи и увођење сертификата о вакцинацији који би олакшали путовања унутар ЕУ.

”Питања из овог писма, укључујући и напредак у вакцинацији широм ЕУ, биће теме разговора ЕУ лидера који ће се путем видео конфренције састати 21. јануара. У зависности од исхода овог састанка моћићемо да одговоримо на писмо премијера Мицотакиса", каже портпарол Комисије Стефан де Керсмакер.

У Бриселу додају да још нису стигли до фазе када би могли да дају свој став по питању тзв. корона пасоша који се све чешће помињу у европској јавности.

"Тренутно имамо много питања у контексту пандемије којима се бавимо, почев од стратегије вакцинације до тога шта ћемо радити када се грађани вакцинишу. Све то ће бити дио разговора и са земља чланицама”, наводе у Комисији.

У писму упућеном председници ЕК Урсули фон дер Лајен Кирјакос Мицотакис позива на приоритетно обнаваљње слободе кретања широм ЕУ, али и упозорава на значај хитног усаглашавња ставова земаља чланица о сертификату вакцинације, који би, према његовим ријечима, помогао обнови путовања и туризма, али и појачао интересовање за вакцинацију широм Европе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана