Ескобарови нилски коњи главобоља за Колумбију

Агенције
Ескобарови нилски коњи главобоља за Колумбију

БОГОТА - Нилски коњи који су се посљедњих деценија неконтролисано намножили у Колумбији постали су велики проблем властима те земље, јер животињско царство које је некада припадало нарко-краљу Паблу Ескобару нико више не може да заузда.

Ескобар је на врхунцу нарко-владавине 1980. године из Африке прошверцовао четири нилска коња за свој приватни зоо-врт који је био дио његовог огромног ранча на хацијенди Наполес, смјештеној између града Медељин и колумбијске престонице Боготе, а у коме су живјели и нојеви, жирафе, антилопе и слонови.

Три женке и један мужјак живјели су у почетку на великом језеру на имању на коме су се дању опуштали, а ноћу шетали. Ескобар је дозвољавао људима да долазе и разгледају животиње, а након његовог убиства 1993. хацијенда је пропала, а многе животиње су нашле нови дом, али нико ни до данас није желио да збрине нилске коње, понекад агресивна створења која могу бити тешка и неколико тона. Четири деценије касније они су постали дивљи, дио њих је побјегао са имања и сада живи у Магдалени, најдужој колумбијској ријеци.

Према процјенама, има их и 80, а како стручњаци кажу, у наредних 10 година могло би их бити и 150.

Карлос Валдерама, ветеринар локалне еколошке групе који је, како се наводи, први урадио хируршку стерилизацију нилског коња у дивљини, каже да није оптимиста када је у питању рјешење овог проблема.

- Животиња је била толико велика да нам је била потребна дизалица, поступак је трајао 12 сати. Оно што је још значајније јесте да је урађен у Колумбији, хиљадама километара од њиховог природног станишта у Африци - рекао је Валдерама.

Подсјећа да у природном афричком станишту њихова популација зависи од сезонских суша, које им ограничавају храну и територију, али и да свега тога нема у Колумбији. Немају ни природне непријатеље иако је близу имања било јагуара који су, како додаје, премали да би напали једног нилског коња.

- Јагуар је наш највећи предатор, али он има сто килограма, у поређењу са двије или три тоне колико тежи нилски коњ, и он ту ништа не може - рекао је Валдерама. Неки рјешење виде у изградњи резервата, али Колумбија за то нема 500.000 долара.

- Рибари се такође плаше тих џинова који ноћу улазе на имања, једу усјеве и некада случајно згњече мања говеда - рекао је он и додао да ниједан човјек није страдао због њих. Биолози кажу да нилски коњи нарушавају еко-систем и загађују ријеку.

- Бактерије могу довести до смањеног нивоа кисеоника у води и узроковати смртност риба и штетно цвјетање алги - рекао је стручњак Универзитета у Калифорнији Џонатан Шурин.

  Филм

Ескобар је убијен 1993, дан након 44. рођендана. Био је на “Форбсовој” листи најбогатијих на свијету. Иако је немилосрдно убијао све који су се усудили да му стану на пу­т, а сматра се да их је било око 4.000, помагао је сиромашнима. Бескућницима је саградио више стотина кућа.

До 1975. године имао је устаљене руте којима је превозио дрогу на обалу САД, највише у Мајами и Њујорк, а до 1980. мјесечно и до 80 тона кокаина.

“Нетфликс” је недавно најавио нови филм “Cocaine Hippos” управо о нилским коњима које је допремио из Африке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана