Еруптирао вулкан на Исланду у близини аеродрома, пријети опасност од опасног гаса

Kliks
Foto: Printscreen

Исландски вулкан Фаградалсфјал је еруптирао након низа јачих потреса који су данима погађали подручје у његовој непосредној близини.

У сриједу ујутро потрес јачине 4,6 погодио је источну страну исландског вулкана Фаградалсфјалл, што је изазвало додатну забринутост због вулканског дјеловања. Сат касније почела је ерупција.

Према Међународној поморској организацији (ИМО), ерупција вулканске пукотине дугачке око 100 до 200 метара оставила је нову магму изнад поља лаве насталог ерупцијама на том подручју прошле године.

ИМО је позвао људе да се не приближавају вулкану, који је око 32 километра јужно од главног града земље Рејкјавика и његовог оближњег аеродрома Кефлавик. 

Према саопштењу организације, вулкански гас у том подручју могао би бити опасан.

ИМО је забиљежио преко три хиљаде земљотреса у протеклој седмици. Најинтензивнији је био потрес јачине 5,4 степена забиљежен 31. јула сјевероисточно од Гриндавика.

Прошле године, шестомјесечна ерупција из Фаградалсфјалла прекинула је 80-годишње мировање вулканских ерупција у том подручју.
Туристи су хрлили на ово мјесто од марта до септембра 2021. како би видјели мјехуриће лаве. Сада, скоро годину дана касније, исти вулкан је активан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана