Ерупција највећег активног вулкана на свијету привлачи посматраче

Anadolija
Foto: Anadolija

ВАШИНГТОН - Након ерупције Мајна Лое, највећег активног вулкана на свијету који се налази у америчкој савезној држави Хаваји, лава и даље тече, изнад вулкана се шири дим, а на врху сусједног брда окупљају се људи који желе да посматрају и фотографишу ерупцију.

Вулкан се налази на хавајском Великом острву и није еруптирао још од 1984. године када је избацивао лаву више од три седмице.

Хавајска агенција за хитне ситуације, прије четири дана саопштила је да је примила извјештаје о лави која се почела прелијевати дуж југозападног дијела вулканске калдере, односно велике шупље "здјеле" на врху вулкана.

Из Агенције су навели да нема назнака да лава пријети насељеним подручјима те нису издане ни наредбе за евакуацију. Власти су ипак издале упозорење о падавинама пепела за Велико острво, а Национална метеоролошка служба позвала је мјештане с респираторним болестима да остану у кућама и избјегавају удисање честица пепела, а све који излазе вани да користе маску или покрију уста и нос крпом.

"Вулкан је почео еруптирати око 23.30 сати по локалном времену унутар Националног парка Хаwаи‘и Волцаноес", објавио је Хавајски опсерваториј вулкана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана