Ердоган тражи рјешење за Ф-35

ГС
Foto: Агенције

Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће проблеми у вези са програмом Ф-35, до којих је дошло због тога што је Турска купила одбрамбене системе од Русије, бити тема његовог састанка са америчким колегом Џоом Бајденом у Глазгову.

Турска је избачена из програма производње и набавке авиона ф-35 јер је упркос противљењу Сједињених Држава купила руске одбрамбене системе. Анкара сматра да је уклањање Турске из програма неправедно и тражи да јој се плати одштета од 1,4 милијарде долара за инвестиције у програм.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је Вашингтон понудио Анкари авионе ф-16 и модернизацију опреме у замену за исплату, мада САД негирају да су то нудиле.

- Информације до којих смо дошли су да постоји неки план отплате - рекао је Ердоган по повратку из Азербејџана, а преноси Анадолија. Било да је то истинито или не, сазнаћемо од њих директно. Било би добро да о томе разговарамо господин Бајден и ја, на највишем нивоу. У том случају, можемо да направимо неки договор - навео је Ердоган.

Бијела кућа је прије двије године поручила да је Турска одлуком о куповини руског система противаздушне одбране С-400 онемогућила своје учешће у програму борбених авиона Ф-35.

- Ф-35 не може да функционише са руском обавјештајном платформом која ће бити коришћена како би се откриле његове напредне могућности - наведено је тада у саопштењу Бијеле куће.

Ердоган је тада изјавио да је Анкара уплатила 1,4 милијарди долара за 116 америчких борбених авиона Ф-35, од којих су до сада само четири испоручена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана