Ердоан ће свјетским лидерима уручити своју књигу „Праведнији свијет је могућ“

Анадолија
Foto: iletisim.gov.tr

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан уручи ће своју књигу „Праведнији свијет је могућ“ лидерима с којима ће се састати у оквиру Генералне скупштине Уједињених нација (УН) у Њујорку.


Ердоган ће 19. септембра боравити у Њујорку гдје ће присуствовати Генералној скупштини УН те одржати низ састанка са лидерима.
Ердоган ће своју књигу у којој детаљно објашњава турску потрагу за правдом за цијело човјечанство, која је на енглески преведена под насловом „A Fairer World Is Possible“, уручити свјетским лидерима с којима ће се састати у Њујорку на Генералној скупштини УН-а.

Указујући на дилеме глобалне политике, нарочито неправду, избјегличку кризу, међународни тероризам и исламофобију, предсједник Ердоган у својој књизи на примјеру УН указује на дискриминацију и двострука мјерила у свијету.

Ердоган у књизи, такође, наглашава потребу свеобухватне реформе, посебно у Вијећу сигурности УН-а, те скреће пажњу на проблеме легитимитета, функционалности, учинковитости, укључивости, заступљености и управљања Уједињеним народима.
Књига садржи и приједлоге за реструктурирање УН-а, у том контексту препоручује се проведба Ердоганове перспективе „Свијет је већи од пет“ и фокусира се на промјену структуре Вијећа сигурности УН-а.

У књизи се наводи да реорганизација Вијећа на начин који ће представљати континенте, вјере, поријекло и културу на најправеднији могући начин бити револуционаран корак за рјешење и успостављање глобалног мира. У том контексту се предлаже да број сталних чланова у Вијећу сигурности буде 20 умјесто пет.

У књизи се указује и на потребу повећаних овласти Генералне скупштине, те потребу успоставе равнотеже у којој ће Вијеће сигурности одговарати Генералној скупштини, а као алтернативно рјешење се предлаже да Генерална скупштина бира 20 земаља које би биле чланице Вијећа.

Књигу Реџепа Тајипа Ердоана објавила је издавачка кућа Тукуаз Китап, преведена је на енглески, арапски, француски, руски и шпански, а цјелокупан новац од продаје књиге биће дониран Управи за ванредне ситуације Републике Турске (АФАД).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана