Египћани ухапсили робота под сумњом да је шпијун

Срна
Foto: Илустрација

КАИРО - Египатске власти ухапсиле су робота умјетницу названог Аи-Да због сумње да се бави шпујунажом.

Прије двије године група стручњака за роботику и умјетност, програмера и психолога направила је робота. Овај пројекат од више милиона фунти константно се надограђује са напретком вјештачке интелигенције, док радови Аи-Де доспијевају на изложбе, наводи "Гардијан".

Ајдан Мелер, власник галерије и руководилац пројекта развоја Аи-Де, наводи да је тај робот направљен како би упозорили свијет на опасност од искориштавања технолошког развоја, односно потенцијалног негативног смјера у којем би се могли развити технологија и вјештачка интелигенција. Мелерова идеја је да Аи-Да подстакне јавност и стручњаке на расправе и дубља размишљања о технологији и њеном утицају на свијет. Аи-Да је магнет за медије, а њени радови излажу се у галеријама и на посебним изложбама.

Мелер је договорио излагање тих радова у Египту у оквиру изложбе "Заувијек је сада", на којој излажу неки од водећих египатских и међународних умјетника.

Али, пут до изложбе за робота и Мелера био је прилично стресан. Египатске власти задржале су робота, односно како су неки медији пренијели - ухапсили, под оптужбама за шпијунажу. Наиме, како је ријеч о роботу, јасно је да је састављен од различитих компонената, чипова и сличног, а цариницима је било сумњиво што има модем, те на мјесту очију камере. Због тога су посумњали у шпијунажу, па су робот умјетница и Мелер задржани под надзором док се ситуација не ријеши.

Проблем је ријешила британска Амбасада, након чега је Аи-Да изашла из притвора, што значи да ће ипак учествовати на египатској изложби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана