Египат страхује: Може ли премјештај мумије "пробудити" клетву фараона

Г.С.
Египат страхује: Може ли премјештај мумије "пробудити" клетву фараона

Планови да се мумија фараона Тутанкамона пребаци из гробнице у Луксору у нови музеј у пријестоници Каиру, покренули су страховања да би тај чин могао да покрене легендарну "клетву фараона".

Египатски фараон Тутанкамон сахрањен је у Долини краљева прије око 3.000 година, а енигма око његовог живота, као и смрти, и даље распирује машту јавности.

Тутанкамон је преузео трон са само девет година, а исто толико је и владао, од 1333. до 1323. године прије нове ере. Велики египатски музеј у Каиру, иначе, требало би да буде завршен до краја године, а његов "драгуљ" ćе управо бити Тутанкамон и сва његова блага, међу којима је и његова посмртна маска начињена од 11 килограма злата која се сматра врхунцем умијеćа древних мајстора.

​Смрт Тутанкамона је и даље обавијена велом тајне. Египтолози још нису одгонетнули од чега је заправо преминуо.

Неки вјерују да је убијен, а други да је умро од посљедица инфекције која је букнула након што је поломио ногу.

Чувена је и Тутанкамонов клетва пошто су наводно, након откривања гробнице 1922. године, неки археолози који су у томе учествовали умрли од посљедица болести или у "чудним несреćама".

Наиме, према легенди, Тутанкамон је бацио клетву која ćе стиćи све оне који ремете његов спокој.

Шеф одјељења за археологију у Великом египатском музеју Тајеб Абас истиче да је Тутанканом био заиста важна личност.

​"Оно што је, такође, важно о фараону јесте да су његов живот и смрт и даље обавијени велом мистерије. Због тога су људи добрим дијелом фасцинирани Тутанкамоном", казао је Абас, пренео је Си-Ен-Ен, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана