DW: Шта стоји иза поступка опозива Трампа?

Танјуг
Foto: Архива

БЕРЛИН- За мање од двије седмице америчком предсједнику Доналду Трампу истиче мандат. Зашто онда америчка Демократска партија планира покретање поступка опозива предсједника - импичмент, поставља питање DW (Дојче Веле) и наводи да стручњаци виде два ваљана разлога.

Гомила која је прошле седмице провалила у зграду Конгреса док су сенатори и конгресмени управо намјеравали да потврде изборну побједу Џозефа Бајдена дошла је са скупа на који је позвао Трамп, поручујући да његове присталице ни у ком случају не смију да прихвате Бајденову побједу, јер се ради о наводној крађи.

Он је позвао окупљене да се упуте према Капитолу. Пет људи је при том погинуло, један од њих је био полицајац.

Демократе, на чијем је челу Ненси Пелоси, узели су Трампове запаљиве изјаве као повод да покрену други по реду поступак опозива предсједника, ако потпредседник Мајк Пенс не суспендује Трампа према уставним правилима због неурачуњивости.

„То би имало велико симболично значење", објашњава Шери Бермен, политиколог са њујоршког Барнард колеџа.

Према њему, Демократе желе да јасно ставе до знања да нико није изнад закона.

„Предсједник је допринио хушкању народа и подстрекивао на насиље. Зато је за демократију важно да се он позове на одговорност", истиче Бермен.

Он наводи да још један разлог лежи у 14. уставном амандману. „Ако би га Сенат осудио, то би га могло спријечити да се поново кандидује", каже Бермен.

Пошто амерички предсједници могу да управљају земљом у укупно два мандата, која не морају да буду један иза другог, Трамп би могао да се кандидује за предсједника 2024.

Међутим, ако га Сенат осуди, могао би да гласа и о томе да ли да му забрани сваку будућу кандидатуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана