Духовите стране дивљине ухваћене у правом тренутку

Миланка Митрић
Духовите стране дивљине ухваћене у правом тренутку

Резултати такмичења “Comedy Wildlife Photography Awards” за најбоље фотографије из дивљине недавно су објављени, а побједничке фотографије су шаљиве, интересантне и ухваћене у правом тренутку.

Овогодишње такмичење привукло је скоро 4.000 радова из 68 различитих држава. 

Побједничка фотографија названа је “Grab Life By The...”, а ухватила је тренутак младунчета лава које граби живот својим шапама.

Ауторка фотографије је Сара Скинер. 

Наведено такмичење почели су фотографи Том Сулам и Пол Џојнсон-Хикс 2014. године.

Намјера им је била да споје хумор са дивљином и природом, а да у исто вријеме скрену пажњу на важност очувања природе. 

- Такмичење је настало из једноставне жеље - да прикажемо дивљину у њеном најдуховитијем облику и да прикажемо колико животиње могу да буду забавне и да нам то помогне да схватимо да у ствари дијелимо планету с њима. Осјетили смо да је потребно да фотографија промовише шаљивост код животиња - рекао је Том Сулам. 

Такође, намјера је била да се подстакне очување кроз такмичење и да се подигне свијест о угроженим врстама, а у исто вријеме и насмију људи који виде фотографије. 

- Доведемо ли животиње у везу са нечим шаљивим и створимо ли позитивну везу са њима, створићемо и позитивну реакцију. Веза између очувања и шаљивих фотографија животиња је кључна. Првобитно људи могу да мисле да је ово такмичење које исмијава животиње, а то је нешто што ми никако не радимо. Ми само желимо да шаљемо важне поруке путем смијеха - додао је Сулам.

Пол Џојнсон-Хикс навео је да такмичење сваке године привлачи све више фотографа и занимљиво је видјети како људи успију да ухвате занимљиве моменте дивљине.

- Сваке године распон врста које бивају ухваћене у занимљивим ситуацијама се шири. Били то несташни пингвини или лавови који плешу, свакако су занимљиви - навео је он. 

Сваке године фотографије бирају стручњаци из те области те људи повезани са причом о очувању дивљине, а фотографија мора да задовољава све потребне спецификације, да њена композиција буде добра и да може да насмије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана