Дугорочна прогноза за Европу: Какво нас вријеме очекује ове зиме на Балкану

ГС
Foto: Илустрација

Календарска јесен још увијек није дошла до своје половине, али метеоролози већ откривају какве нас то временске прилике очекују током зиме те су ове седмице објавили своју годишњу зимску прогнозу за Европу.

 Како би помогао становницима широм континента да се припреме за зимске дане, метеоролози Тyлер Роyс и Алан Реперт објавили су дугорочну прогнозу времена за Европу.

Јужна Европа

На много начина предстојећа зима у јужном дијелу континента биће слична прошлогодишњој зими.Према Роyсовим ријечима, олује ће ове зиме бити у сталном порасту широм Шпаније и јужне Француске. Није изненађујуће да ће јаки вјетрови бити примарна опасносуз обилне падавине."Свака олуја која у почетку утјече на Шпанију или јужну Француску може чак довести до неповољних временских прилика. Чак и без олуја, дијелове јужне Европе чека влажна зима", предвиђа Роyс.Према најавама, ове зиме обилна влага стићи ће с Медитерана у Италију, Балкан и већи дио Турске.

Метеролог Репперт предвиђа да због овог сталног тока влаге ова подручја очекује олуја за олујом.Након рекордно великих кишних падавина, које су ове јесени захватиле подручја дуж Медитерана, укључујући јужну Француску и Италију, чак и умјерене количине падавина могле би резултирати набујалим ријекама, што би могло узроковати поплаве.Метеоролози предвиђају да ће дио јужне Европе заобићи најгоре олујно вријеме.

Предвиђа се да ће се јужни Португал и југозападна Шпанија ове зиме суочити с периодима мирног времена."Очекује се да ће температуре ове зиме у већем дијелу јужне Европе остати просјечне за сезону.

Међутим, температуре у дијеловима Италије, Грчке и Балкана могу се понекад попети изнад нормалних", каже Роyс.Источна ЕвропаЗа разлику од подручја на које утјече Средоземно море, метеролози АццуWеатхера кажу да ће унутрашњи дијелови источне Европе ове зиме бити у фокусу због неуобичајено хладног зрака.Подручје с највећим ризиком од ниских температура ове зиме укључује дијелове од централне Украјине, на сјеверу до Латвије и Естоније те на западу до Словачке и Пољске.

Свака олуја која пређе Балкан и крене на сјевер у централну Украјину и сјеверна подручја вјероватно ће наићи на обиље хладног зрака који је већ присутан. Судар влаге с оштрим зраком довест ће до честих периода смјене кише и снијега у већем дијелу унутрашњости источне Европе.Сјеверна ЕвропаЗа разлику од олујног пандана на југу, не предвиђа се да ће се сјеверна Европа ове зиме суочити с нестабилним временом.

"Олујни вјетрови ове зиме неће се често кретати од запада према истоку, што ће резултирати сушним временом за подручје Велике Британије, Ирске, Њемачке, Данске, Норвешке и Шведске", објаснио је Роyс.Сушнија зима добра је вијест за неке дијелове регије који су овог љета претрпјели незапамћене поплаве. У јулу су катастрофалне поплаве однијеле више од 180 живота у Њемачкој, Белгији и Низоземској.

Осим тога, не очекује се да ће температуре бити склоне екстремним варијацијама у првој половини зиме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана