Други свјетски рат и нацисти: У Аргентини пронађен списак са 12.000 тајних рачуна у банкама

BBC на српском
Други свјетски рат и нацисти: У Аргентини пронађен списак са 12.000 тајних рачуна у банкама

На многима од тих рачуна у швајцарским банкама налази се новац који је отет јеврејским жртвама.

Досијеи објављени у Аргентини откривају имена 12.000 нациста који су тамо живјели тридесетих година прошлог вијека, а многи су имали рачуне у швајцарскимј банкама, тврде истраживачи.

Из америчког центра Симон Визентал, који је познат по проналажењу мјеста гдје су се нацисти скривали, затражили су од Креди Свис банке да идентификује старе банковне рачуне.

“Вјерујемо да је на овим рачунима, који годинама стоје, заправо новац који је опљачкан од јеврејских жртава”, кажу истраживачи центра Симон Визентал.

Изводи са рачуна су пронађени у продавници у бившем нацистичком штабу у Буенос Ајресу.

Нацистичка Њемачка је започела заплијену јеврејске имовине пошто је 1935. године донијела расне законе, а највећи износ заправо је одузет током Холокауста. Велики дио тог богатства пребачен је на тајне рачуне у швајцарским банкама.

У писму Кристијану Куну, потпредсједнику Креди Свис, истраживачи центра Симон Визентал кажу да су свијесни да на они већ имају списак људи који су поднијели захтјеве као наслиједници нациста и њихових рачуна.

Додали су и да су многи нацисти заведени у аргентинским досијеима када су отварали један или више банковних рачуна у Швајцаском кредитном бироу, од којег је настао Кредитни центар Швајцарске.

Од 1930. до 1938. Аргентина је имала пронацистички војни режим који су водили предсједник Хосе Феликс Урибуру, чији надимак је био Фон Пепе, и његов наслиједник Агустин Педро Хусто.

Изводе је преузела специјална комисија основана у вријеме Роберта Ортиза, који је владао од 1938 године и био је противник нациста.

Комисија је тада на препад заузела Њемачку унију синдиката.

Ипак, други војни удар 1943. године вратио је на власт пронацистички режим у Буенос Аиресу и налази комисије су спаљени.

Ипак, аргентински истражитељ Педро Филипузи је недавно пронашао вјеродостојну копију у којој су се налазила имена 12.000 нациста.

Из Креди Свиса су рекли за агенцију АП да су сарађивали са Полом Волкером истражитељем Уједињених нација који је у периоду од 1997. до 1999. године тражио тајне рачуне.

“Позабавићемо се поново овом афером”, рекли су из Кредитног центра.

Током и послије Другог свјетског рата неколико јужноамеричких земаља, укључујући Аргентину, биле су сигурно уточиште за нацисте, јер су њима управљали фашистички војни диктатори.

Неки од најтраженијих нацистичких ратних злочинаца побјегли су у Јужну Америку, укључујући Адолфа Ајхмана, једног од идејних твораца Холокауста.

У Аргентини су га киднаповали израелски агенти 1960. године.

Ајхман је пребачен у Израел, а два године касније послије суђења у Јерусалиму, осуђен је на смрт вјешањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана