Докторица ампутирала погрешну ногу пацијенту, кажњена са само 2.700 евра

BBC
Докторица ампутирала погрешну ногу пацијенту, кажњена са само 2.700 евра

ЛИНЦ - Хируршкиња у Аустрији кажњена је са 2.700 евра након ампутације погрешне ноге пацијенту.

У сриједу је суд у Линцу прогласио 43-годишњакињу кривом за тешки немар, а а удовици пацијента, који је преминуо прије него што је случај дошао на суд, додијељено је и 5.000 евра одштете, пише BBC.

Старијем пацијенту одстрањена је десна нога умјесто лијеве, а грешка је откривена тек два дана касније. Пацијент је прошлог маја отишао на клинику у Фрајшатату како би му ампутирали ногу, али је хируршкиња означила погрешан уд за ампутацију. Грешка је откривена током рутинске промјене завоја и пацијенту је речено да ће му морати ампутирати и другу ногу.

Болница је тада саопштила да се инцидент догодио као резултат низа несретних околности, а хируршкиња се јавно извинила на конференцији за новинаре.

На суду је рекла да је дошло до грешке у ланцу командовања у операционој сали.

На питање зашто је означила десну ногу, а не лијеву, рекла је: "Не знам". Након инцидента је прешла да ради на другу клинику.

Овакви случајеви су ријетки, али је сличних инцидената било и у прошлости. Године 1995. љекар у САД је на пола операције открио да је ампутирао погрешну ногу пацијенту с дијабетесом. Био је приморан да настави након што је пресјекао мишиће, тетиве и лигаменте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана