Добро дошли у будућност: Градови настају усред ничега, а 5 милиона људи ће живјети другачије

б92
Foto: илустрација

Важно је да покажете да вам је стало до планете. У случају Неома и Телоса, све се врти око одрживости; дизајни приказују зграде прекривене дрвећем, мреже возова и паркове пуне природе. Технологија је такође у средишту планова, а Телоса се може похвалити и аутономним возилима.

 

Посљедњих година свједоци смо да се многи градови широм свијета отворено такмиче ко ће да прави већи небодер, ко ће имати луксузније путеве, ко ће ово, ко оно, то је одавно ствар престижа. Настају и градови усред ничега, а зашто је то тако?

 Према Тајмауту, најновији пример таквог града се појављује у пустињи Саудијске Арабије. Баш ту, усред ничега, дижу се огромни небодери. Чини се да сте на тренутак завршили у Хербертовој дини, али ово је још увијек реалност и овде ће се заиста појавити град. Очигледно, Саудијска Арабија на овај начин жели да покаже свијету да је модерна и технолошки напредна земља…

Град ће се звати Неом (превод би био "нова будућност"), подручје ће бити огромно, а пројектовано је да нема аутомобила и да се све у њему напаја соларном енергијом и енергијом вјетра. Један дио града би чак плутао на Црвеном мору и тако помогао очувању коралних гребена, а планирано је да први дио Неома буде завршен 2025. године.

И чини се да ово неће бити једини град који извире готово ниоткуда. Још један потпуно нови мегаград ниче у САД. Данска архитектонска фирма БИГ и милијардер Марк Лоре раде на америчком насељу Телоса.

Процјењују да ће овај град, чија тачна локација тек треба да буде потврђена, до 2060. године удомити до пет милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана