Дјевојке из Авганистана праве респираторе од дијелова аутомобила

ГС
Дјевојке из Авганистана праве респираторе од дијелова аутомобила

Уређаји би требало да буду спремни до краја маја.

Тим роботичарки из Авганистана одлучио је да помогне обољелима од вируса корона - правећи респираторе од дијелова аутомобила који ће се на тржишту наћи по знатно нижој цијени.

О овим тинејџеркама медији су извјештавали 2017. године, када су освојиле специјално признање на међународном такмичењу у Америци. Сада се тркају с временом да испоруче респираторе до краја маја, а њихова цијена биће тек дјелић тржишне.

Авганистан, где рат траје годинама, има тек око 400 респиратора и 38,9 милиона становника.

У тој земљи је до сада регистровано више од 8.670 случајева заразе, умрло је 193 људи, али власти се боје да би ситуација могла да се погорша и да преплави ионако крхки здравствени систем.

“Важно је да уложимо напоре чак и ако можемо да сачувамо само један живот”, рекла је за ББЦ чланица тима, 17-годишња Нахид Рахими.

Познате и као “Авганистанке сањарке”, дјевојке су из западне провинције Херат, где је и регистрован први случај Ковида-19 у тој земљи.

Та област је центар пандемије у земљи јер се налази близу Ирана, који је регионални епицентар пандемије.

Дјевојке, које имају између 14 и 17 година, направиле су прототип од мотора Тојота аутомобила и ланца мотоцикла Хонда.

Кажу да ће њихов респиратор привремено помоћи пацијентима са респираторним потешкоћама у хитним случајевима када стандардни респиратори нису доступни.

“Поносна сам што сам дио тима који покушава да направи нешто значајно да помогне љекарима и медицинском особљу - они су наши хероји у ово доба”, каже капитенка тима Сомаја Фаруки.

Недостатак респиратора је глобални проблем, а њихова цијена креће се између 30.000 и 50.000 долара, што значи да многе сиромашне земље не могу да их набаве.

Тинејџерке кажу да праве преко потребни уређај за мање од 600 долара по комаду.

Изазов им представља набавка сировина, пошто су продавнице затворене, а град је у карантину, па не могу у набавку дијелова ван провинције.

Али оснивачица групе Роја Махбуб, предузетница која је била на листи 100 најутицајних људи на свијету магазина Тајм, каже да се надају да ће произвести респираторе до краја маја.

“Они су око 70 одсто завршени. Једино што нам недостаје је сензор за ваздух, који покушавамо да набавимо, а не да га правимо испочетка, јер за то треба времена.

“Прва фаза је завршена и респиратор је тестиран је у болници прије два дана. Тим ради на другој фази и када она буде завршена, респиратори ће моћи да буду испоручени тржишту.”

Стопа писмености жена Авганистану је мања од 30 одсто, а тинејџерке се надају да ће њихов пројекат инспирисати друге и промјенити перцепцију о женама у инжењерству.

“Могућност да направимо респиратор указује на значај образовања дјевојчица у раном узрасту и улогу жена као активних грађанки и нашем друштву”, каже друга чланица тима, 16-годишња Елхам Мансори.

“Драго ми је што је предсједник Ашраф Гани наредио властима да се позабаве нашим пројектом и да нам помогну на било који могући начин”, каже Махбуб. И министарство здравља Авганистана подржава девојке.

“Цијенимо њихову иницијативу, али као и код свих других научних истраживања, постоје фазе, попут открића и развоја, те претклиничка истраживања и када се понуди на тржишту, онда се анализира и одобри”, рекао је за ББЦ Вахид Мајар, портпарол Министарства здравља.

“Безбједност пацијената је наш приоритет, тако да морамо да будемо сигурни да је уређај тестиран на животињама у лабораторији пре него што га тестирамо на пацијентима са корона вирусом.”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана