Дјечак из Алабаме поставио рекорд најраније рођене бебе

Танјуг
Foto: guinnessworldrecords.com

МОНТГОМЕРИ - Дјечак из Алабаме, који је рођен у 21 недјељи, поставио је свјетски рекорд као најраније рођена беба која је успјела да преживи.

Гинисова књига рекорда објавила је да је Кертис Минс при рођењу тежио 419,5 грама и да је поставио нови свјетски рекорд.

Рођен је 132 дана прије времена, 5. јула 2020. године, са близанцем који, међутим, није преживио. Кертис је сада здрав и стар 16 мјесеци, преноси ББЦ.

Доктор Брајан Симс, који је био на порођају, рекао је да статистика показује да беба рођена тако млада нема практично никакве шансе за преживљавање, али је Кертис надмашио изгледе.

Након што је дјечак ојачао, отпуштен је после 275 дана у болници, али му је била потребна помоћ терапеута да почне да користи уста и једе.

-Могућност да коначно одведем Кертиса кући и изненадим своју старију дјецу њиховим млађим братом је тренутак који ћу увијек памтити - рекла је његова мајка Мишел Батлер.

Пуни термин за фетус је у 40. седмици трудноће, а Батлер је родила близанце на пола тог времена. Друга беба је умрла један дан наког порођаја, док је Кертис након три мјесеца скинут са респиратора и добијао је 24-часовну негу све док није пуштен из болнице у априлу.

Кертису је потребна сонда за храњење и додатни кисеоник, али доктор Симс каже да је доброг здравља.

-Не знамо каква ће будућност бити за Кертиса јер не постоји нико други као он - рекао је Симс.

Гинисова књига свјетских рекорда наводи да је он за један дан побиједио претходни рекорд, који је постављен само мјесец раније када је Ричард Хачинсон из Висконсина рођен након 21 седмице и 2 дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана