Директор центра "Аушвиц" понудио да одслужи казну умјесто дјечака

Срна
Директор центра "Аушвиц" понудио да одслужи казну умјесто дјечака

ВАРШАВА - Директор спомен-центра "Аушвиц" у Пољској понудио је да одслужи дио десетогодишње затворске казне изречене тринаестогодишњем нигеријском дјечаку због богохуљења.

Др Пјотр Цивински рекао је да ће он и још 119 добровољаца из цијелог свијета служити по мјесец дана затвора.

Он је лично замолио нигеријског предсједника Мухамада Бухарија да помилује дјечака, кога је исламски суд осудио због коментарисања Бога током свађе са пријатељем у држави Кано у августу.

Дјечаков адвокат се касније жалио на пресуду, рекавши да су тиме прекршена права дјетета и Устав Нигерије. Он је за Би-Би-Си рекао да није одређен датум за жалбу на суду.

Кано је једна од 12 нигеријских држава које практикују шеријатски правни систем заједно са секуларним законима те земље. Муслимани чине већину на сјеверу земље.

Агенција УН за заштиту дјеце позвала је нигеријске власти да хитно преиспитају одлуку суда.

У писму предсједнику Бухарију, Цивински је написао да је спреман да подијели дио дјечакове казне.

- Без обзира на оно што је рекао, то се не може третирати као нешто изречено потпуно свјесно и одговорно, с обзиром на године - рекао је Цивински.

Он је додао да дјечак не би требало да на овакав начин изгуби младост, да му се ускраћују могућности и да га физички, емоционално и васпитно стигматизују до краја живота.

Меморијални комплекс и Музеј Аушвиц-Биркенау налази се на мјесту некадашњег нацистичког концентрационог логора у Пољској гдје је систематски убијено око 1,1 милион људи. Близу један милион били су Јевреји.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана