"Дипломат": Руси ће загосподарити океанима и морима

Срна
"Дипломат": Руси ће загосподарити океанима и морима

МОСКВА - Русија би могла да загосподари свјетским океанима и морима захваљујући производњи нових подморница и увођењем ударних средстава нове генерације, попут хиперзвучних противбродских ракета "циркон", тврди амерички магазин "Дипломат".

Према изворима које су прикупили новинари овог магазина, до 1991. године у експлоатацији се налазило више од 200 совјетских подморница, од којих 60 нуклеарних, које су посједовале балистичке ракете. 

У наредних десетак година овај број је спао на свега 64 функционалне подморнице. Тако је било све до почетка новог миленијума, када је коначно заустављена деградација подводне компоненте руске војске. 

Кључан фактор у заустављању негативног тренда јесте значајно поправљање економске ситуације у земљи, што је довело до постепеног раста одбрамбеног буџета. 

Повратак руске подморничке флоте постао је уочљив након увођења нуклеарних ракетоносаца класе "955 бореј". 

Ако је за производњу, опремање и усвајање у експлоатацију прве подморнице ове серије "Јуриј Долгоруки" потрошено готово 16 година, данас је, на примјер, за производњу и усвајање четврте подморнице ове класе "Књаз Владимир" потребно свега шест година. 

Још четири овакве подморнице налазе се на различитим нивоима спремности. Аутор текста напомиње да је ријеч о врло опасним пловилима која у свом наоружању посједују интерконтиненталне балистичке ракете "булава". 

Осим производње стратешких нуклеарних пловила, руски војноиндустријски комплекс у посљедњих седам година испоручио је осам дизел-електричних подморница класе "636 варшавјанка". 

Вишенамјенске нуклеарне подморнице четврте генерације "885 јасењ" демонстрирале су значајне способности када је ријеч о тихој пловидби - врло их је тешко открити акустичним подводним локаторима, а ту је и напредна интеграција подсистема, као и примјена новог наоружања. 

Према обавјештајним информацијама којима располаже ратна морнарица САД, главна подморница ове класе која носи назив "Северодвинск" представља борбено најспособнију подморницу руске војске која је икада произведена. 

Истовремено, овим пројектом одвија се развој подморница пете генерације, које 
ће моћи да употребљавају застрашујући стратешки ударни комплекс "посејдон". 

Међународни институт стратешких студија сматра да су руске подморничке снаге значајно повећале свој ударни потенцијал увођењем у наоружање крстарећих ракета подводног базирања "калибар". 

Масовна "калибризација" руских поморских снага озбиљно повећава њену ударну моћ, наводи "Дипломат" у тексту који преноси и "Руска ријеч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана