Десет милиона становника без права гласа у Њемачкој

ГС
Foto: nezavisne.com

Страни држављани не могу да гласају на парламентарним изборима у Њемачкој, чак и ако ту дуго живе и плаћају порез. Уочи избора 26. септембра, DW доноси преглед група становништва које никако или тешко могу да гласају.

На изборима у Њемачкој могу да гласају само они који су уписани у бирачки списак. Према Савезном изборном закону, право гласа имају сви Нијемци који су на дан избора навршили 18 година, најмање три мјесеца живе у СР Њемачкој и нису по налогу суда искључени из бирачког права.

У Њемачкој живи 83,1 милион људи. Према процјени Савезног завода за статистику, на изборима 26. септембра право гласа има око 60,4 милиона људи - око 31,2 милиона жена и 29,2 милиона мушкараца, преносе Независне.

То значи да скоро 20 милиона људи у Њемачкој нема право гласа - међу њима и око десет милиона пунољетних странаца.

Демократија значи "владавина народа" и право гласа је једна од њених главних карактеристика. Али, шта значи када чак 14 одсто одраслих - четири одсто више него на посљедњим савезним изборима - нема право гласа?

Ево прегледа група људи који не могу да гласају, или им је то право отежано.
Старији малољетници

Иако постоје редовне иницијативе за снижење гласачке доби на 16 година, пунољетство се заједно са држављанством и даље сматра одлучујуц́им предусловом за приступ изборима за Бундестаг. Тренутно има више од 1,5 милиона њемачких држављана у доби од 16 до 18 година.

Неколико савезних покрајина вец́ је отворило локалне изборе за ову старосну групу. За сада на покрајинским изборима старији малољетници могу да гласају у Бранденбургу, Бремену, Хамбургу и Шлезвиг Холштајну - али не могу да се на њима кандидују и буду бирани.
Нијемци у иностранству

Њемачки држављани у иностранству који нису регистровани у Њемачкој називају се званично "Нијемци у иностранству". Не постоје поуздане статистике колико их има. По неким старијим процјенама ОЕЦД ријеч је о нешто више од милион Нијемаца.

Та група има ограничено право гласа. Услов је да су у Њемачкој послије навршених 14 година живјели најмање три узастопна мјесеца и да од тог боравака није прошло више од 25 година.

Нијемци у иностранству имају право гласа и ако су из других разлога "стекли лично и непосредно познавање политичке ситуације у Савезној Републици Њемачкој и ако она утиче на њих". То се, на примјер, односи на пензионере са њемачким држављанством који имају куц́у или стан у Њемачкој, а нису (и не морају бити) званично пријављени.

Међутим, ова група није званично уписана у бирачки списак. Ако Нијемци у иностранству желе да гласају на савезним изборима, морају сваки пут прије избора да поднесу писмену пријаву за упис у бирачки списак надлежне општине.

За ове савезне изборе се до сада пријавило нешто више од 24.000 "Нијемаца у иностранству".

Нијемци који привремено бораве у иностранству, на раду, студијама или дужем одмору, и још увијек су регистровани у Њемачкој, аутоматски су уписани у бирачки списак и могу гласати поштом. Процјењује се да то ради око два милиона Нијемаца.
А бескуц́ници?

Њемачки држављани без пребивалишта имају право гласа, али, пошто немају адресу - нису у бирачком списку.

Они морају се потруде се буду уписани у бирачки списак, али не морају лично да се појављују у канцеларији. Посебна пријава је потребна за гласање путем поште. Социјалне службе и институције за подршку бескуц́ницима могу да поднесу колективне пријаве за више особа истовремено.

Непознато је колико је таквих људи.
Коме се може ускратити право гласа?

Њемачки држављани могу бити лишени права гласа само судском пресудом и то само на одређено вријеме, "двије до највише пет година".

То се, на примјер, односи на особе које је осуђене на казну затвора од најмање шест мјесеци или најмање годину дана за кривична дјела "спремање нападачког рата и велеиздаје", "издају и одавање државних тајни", "опструкцију избора и фалсификовање изборних докумената" или "подмиц́ивање посланика".
Странци у Њемачкој

Страни држављани немају право гласа на савезним и покрајниским изборима или референдумима у Њемачкој. Држављани чланица ЕУ могу да гласају на локалним изборима.

Крајем прошле године у Њемачкој је регистровано око 11,4 милиона људи са страним држављанством или без држављанства. Пунољетних је око десет милиона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана