Деринкују је древни подземни град у Турској којег су пронашле кокошке

ГС
Foto: thetravelbunny.com

Испод Кападокије у Турској налази се Деринкују, подземни град у којем је некада живјело 20 хиљада становника.

Његов древни назив је Еленгубу. Налази се 85 метара испод површине Земље и има чак 18 нивоа тунела. Био је насељен хиљадама година - овдје су живјели Фригијци, Персијанци, хришћани из византијског доба и многи други народи... Кападокијски Грци су га напустили 1920-их година, односно када су их поразили Турци. Тада су масовно побјегли у Грчку.

Не само да се подземне собе протежу стотинама километара, него овдје постоје и више од 200 одвојених градића, који формирају огромну "подземну мрежу".

Неименовани мјештанин је 1963. "поново открио" Деринкују. Наиме, његове кокоши су стално бјежале и тако набасале на овај град. Мјештанин је затим ископао пролаз и био фасциниран оним што је пронашао. Овдје су, између осталог, постојала складишта за храну, штале за стоку, школе, винарије па чак и капелица. Деринкуjу је 1985. године уврштен на UNESCO-ву листу свјетске баштине.

Тачан датум изграде Деринкуjуа још увијек није познат. Први пут се спомиње у дјелу "Анабасис", које је 370. године прије нове ере написао Ксенофонт. Он у овој књизи говори о људима из Кападокије, који су живјели у кућама под земљом. Та појава му је била необична, с обзиром на то да је већина становника тада живјела у настамбама на оближњим литицама.

Сматра се да су већину Деринкуjуа изградили Фригијци јер су они имали средства потребна за изградњу сложених подземних објеката. Они су чинили једно од најистакнутијих царстава у Анадолији. Деринкуjу се користио за складиштење робе, али је направљен како би се становници могли сакрити од освајача. Вјерује се да је током византијске ере овдје живјело чак 20 хиљада људи.

Данас туристи плаћају око 60 лира (нешто више од шест КМ) да уђу у Деринкуyу. Наравно, тунели су уски и слабо освијетљени. Импресивно је то што овдје постоји систем за вентилацију и бунар ископан на више од 55 метара дубине, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана