Да ли ће Дизни изгубити ауторска права на Микија Мауса

ГС
Да ли ће Дизни изгубити ауторска права на Микија Мауса

ЛОС АНЂЕЛЕС - Мики Маус, омиљени цртани јунак који се сматра пиониром анимације, први пут се појавио 1928. године. Према америчком закону о ауторским правима, компанија „Дизни“ би ускоро могла да изгуби ексклузивна права не неке од ликова који су најзаслужнији за универзалну популарност овог бренда, укључујући и познатог миша који је његова маскота.

Мики Маус ће постати јавно власништво 2024. године, 95 година пошто је настао, 1. октобра 1928. године – што је временско раздобље послије кога истичу ауторска права на уметничко дјело чији је аутор анониман или га је аутор радио под псеудонимом.
Данијел Маједа, замјеник шефа Катедре за правно регулисање ауторских права на филму на Правном факултету у Лос Анђелесу, и дугогодишњи адвокат за медије и забаву, наглашава да и код истека ауторских права постоје одређена ограничења.

„Моћи ћете да користите лик Микија Мауса онако како је првобитно креиран и да га стављате у сопствене приче или приче о Микију Маусу са првобитним ликом. Али ако то урадите тако да ће људи помислити на 'Дизни' – што је неминовно зато што су толико дуго улагали у овај лик – онда би у теорији, 'Дизни' могао рећи да сте повредили њихова ауторска права“, наглашава Маједа у интервјуу за Варајети, преноси Гардијан.

Мики Маус се први пут појавио у црно-бијелом цртаном филму Пароброд Вили. Овај цртани филм је био пионир у анимацији због синхронизоване употребе звука – где покрети на екрану одговарају музици и звучним ефектима, лансирајући једну од најпрепознатљивијих слика на филму и телевизији.

Према Националном музеју америчке историје: „Током година, Мики Маус је прошао кроз неколико трансформација свог физичког изгледа и личности. У својим раним годинама, подмукли и несташни Мики је више личио на пацова, са дугим шиљастим носом, црним очима, малим тијелом са вретенастим ногама и дугим репом“.
Одређени аспекти лика које шира јавност препознаје као дио „Дизнијевог“ бренда су забрањени за уметнике који желе да искористе истекло ауторско право. Ако одређено дјело збуни јавност да мисли да је заправо повезано са „Дизнијем“, могло би да дође до великих правних посљедица.

„Ауторска права су временски ограничена“, наводи Маједа. „Жигови нису. Дакле, 'Дизни' би могао имати заштитни знак у суштини заувек, све док настављају да користе различите ствари онако како су заштићене, било да су то ријечи, фразе, ликови или шта год“
„Дизни“ може и даље да задржи заштитни знак на одређеним фразама или препознатљивој одећи коју носе ликови, као што је на пример црвена кошуља Вини Пуа, који је постао јавно врласништво.

У мају 2022. године, републикански сенатор Џош Холи из Мисурија доспио је на насловне стране због пријетњи експанзивној листи ауторских права корпоративног гиганта, након што се „Дизни“ јавно успротивио закону Флориде о родитељским правима у образовању, који се обично назива „не говори геј“ закону.

Холи је рекао: „Доба републиканске помоћи великом бизнису је завршено. Захваљујући специјалној заштити ауторских права од стране Конгреса, корпорације попут 'Дизнија' су зарадиле милијарде повлађујући разним покретима и активистима. Вријеме је да одузмемо 'Дизнијеве' посебне привилегије и отворимо нову еру креативности и иновација“.
Маједа ову Холијеву реакцију назива „чисто политичком“.

„Дизни је био веома активан у покушајима да продужи услове ауторских права“, наводи Маједа. „Продужен им је мандат за Микија и тако даље, али сумњам да ће моћи да добију додатна продужења. Мислим да ће ово бити крај такве праксе“, преноси РТС.рс-
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана