“Чудна” граница између Естоније и Русије

Агенције
“Чудна” граница између Естоније и Русије

У источној Естонији могуће је накратко ући у Русију без икаквих папира, али примјењују се неки необични услови, преноси портал ЦдМ.

Текст Амоса Чепла, фото-репортера с Новог Зеланда који се бави темама бившег Совјетског савеза, прениео је “Радио слободна Европа”.

“Стајао сам поред руске територијалне ознаке и проучавао блиставог, двоглавог орла, када ми се строжим тоном обратио Виктор Куласар, естонски граничник који ме је испратио до овдје: 'ОК, нема више фотографисања, морамо отићи'. Сто метара даље руски гранични полицајац је изашао из шуме дошавши до нашег аутомобила, гледајући право у нас”, пише Чепл.

Они су се тада налазили у “Сатсеској чизми”, клину руске земље који улази у естонски округ Сетома и пробија пут између два естонска села. Гранична аномалија потиче из периода Другог свјетског рата када је Совјетски савез анектирао Естонију.

Након што је Стаљин 1944. године од нациста одузео сићушну балтичку државу, граница између руске и естонске совјетске републике прекрајала се, умањујући територију Естоније.

Тада се један етнички Рус трудио да задржи своју, сада напуштену, фарму у руској земљи, док су села с обије стране остала на територији Естоније.

То није био проблем до 1991. године када је Естонија поново стекла независност и нашла се с нешто више од једног квадратног километра руске територије која пресјеца једини директни пут између два естонска села.

Кремљ је убрзо дозволио људима са естонске стране да користе пут преко руске територије, али само под строгим условима: Они који пролазе морају остати у својим возилима и не смију се заустављати.

“Возила” укључују бицикле, аутомобиле и мотоцикле, али не и скутере. Русија задржава право да заустави било које возило које пролази кроз шуму која је под великим надзором.

Инциденти

То је довело до мноштва међународних инцидената, када су руски погранични агенти унутар зоне хапсили људе који нису знали или су одбијали правила.

У 2017. години два радника ушли су у наизглед празну шуму како би провјерили своју мапу. Руски погранични агенти ухватили су двојицу младића и одвели их до најближе руске пограничне станице. Естонци су пуштени након што су платили казну од 2.000 рубаља, што је 28 евра.

“Иво Паломис покушао је касно ноћу прошетати територијом. Изненада је глас повикао на руском: ’Стани, иначе ћу пуцати!’ Пришла су ми четворица граничних полицајаца с упереним пушкама и питали ме: Ко си ти? Гдје идеш? Предајте своје документе.’ Паломис је био затворен готово 24 сата прије него што је пуштен назад у Естонију”, прича један од становника.

Раул Кудре, градоначелник регије Сетома, каже да су данас ствари на граници опуштеније и да су се “становници навикли на то, прилагодивши се околностима”.

Туристичка атракција

Већа забринутост је што је све већи број туриста који долазе овдје, због узбуђења вожње кроз “територију у облику чизме”, често крше правила која примјењују естонска и руска гранична полиција.

Ситуација за коју Кудре каже да је завршила “помало тужно” за неке туристе - 2018. године естонска полиција новчано је казнила Нијемца, са 60 евра, због заустављања његовог аутомобила унутар руске територије.

Други комад сићушне руске земље налази се два километра одатле, погрешно је означен на Гугловим мапама. Ипак тешко га је пропустити на терену.

Учесталост саобаћајних знакова указује на надолазеће путовање без трептаја кроз Русију. Према једном локалном становнику, с којим је РСЕ разговарао, руски граничари понекад заузимају положај у малом клину земље и гледају како естонски аутомобили пролазе тек неколико метара даље.

Размјена територија као могуће ријешење

Русија и Естонија недавно су направиле кораке према ријешењу питања границе, предложивши размјену земљишта којом би Русија уступила двије територије у замјену за једнак комад естонске земље другде дуж границе.

Размјена територија требало је да буде окончана 2013. године, али несклад у посљедњем тренутку довео је до прекида уговора.

На питање шта кажу супротстављени граничари кад се сретну “ни на чијој територији”, на НАТО-овом источном рубу с Русијом, граничар одговара: “Ништа. Само поздравимо и настављамо даље. Они раде свој посао, ми радимо свој”, пише у тексту Амоса Чепла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана