Црква спрема ријалити у манастиру: Шоу са духовним заокретом

Агенције
Црква спрема ријалити у манастиру: Шоу са духовним заокретом

ТВ канал повезан са Руском православном црквом објавио је позив за пријаву за ријалити шоу са духовним заокретом. Мјесто дешавања је острвски манастир на језеру на пола пута између Москве и Санкт Петербурга.

“Пронађите себе и научите о свијету манастирског живота”, наводи се у онлајн видео-реклами у којој се траже волонтери за емисију на острву.

Описујући мјесто као “један од најљепших манастира у Русији”, док смирујућа музика прати снимке камења у води, црква са златним куполама и младоликог брадатог монаха који пече хљеб, реклама позива потенцијалне учеснике да проведу мјесец дана “вјежбања послушности”, у манастиру Нилов на језеру Селигер.

“Пронађите одговоре на питања која вас дуго муче”, наводи се.

“Први пут на телевизији: ријалити шоу на удаљености од свијета”, најављује оглас упућен потенцијалним учесницима који се позивају да пошаљу пријаве – “видео-снимке, молим вас - описујући себе и објашњавајући зашто желе да проведу вријеме у манастиру”.

Видео-клип и најава објављена 21. октобра на веб-страници ТВ канала Спаситељ не садрже информације о томе како ће учесници бити изабрани или хоће ли међу њима бити интеракције.

Није наведено ко може да се пријави, али видео-сниамк не приказује жене, а манастир је искључиво мушки. У државном регистру се наводи да је ТВ канал Спаситељ, приватно финансиран у вријеме оснивања 2005. године са намјеном промовисања православних хришћанских вриједности, сада у власништву Руске православне цркве, превладавајуће вјерске заједнице у земљи.

РСЕ наводи да су везе Русије са популарном културом са Запада компликоване. Поједини угледни руски званичници и јавне личности, укључујући поглавара цркве, патријарха Кирила, често критикују САД и европске земље тврдећи да Русија мора да сачува своју омладину од онога што називају корозивним и погрешним западњачким вриједностима.

Истовремено, многи од главних производа руске државне телевизије потичу из САД и других западних земаља, укључујући емисије игара, дијалошке емисије, ситкоме и ријалити програме, од којих су неки врло популарни.

РСЕ пише да је ријалити Острво, како се чини, веома далеко од популарних ријалити емисија попут Дом 2, руске верзије Великог брата, програма холандског поријекла који је успио у неколико земаља, у којем су романтични и сексуални односи најзаступљенији, а спајања чешћа од разилажења.

Чини се да се концепт ријалити емисије у манастиру уклапа у неколико трендова који су испреплетени са постсовјетским препородом Руске православне цркве коју подржава држава, укључујући Путиново приказивање цркве као водеће моралне силе за грађане, као и настојања саме цркве да се обраћа младим Русима.

Путин, који има 67 година и посљедњих 20 година је на функцији предсједника или премијера, чини се жели да спречи да се феномени попут друштвених медија и реп музике користе као платформа за протест и да их умјесто тога искористи за подршку себи и руској држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана