Чији је мистериозни брод пронађен на дну Балтика? VIDEO

Спутњик
Чији је мистериозни брод пронађен на дну Балтика? VIDEO

Балтик - Изненађујуће очуван брод пронађен је на дну Балтичког мора. Археолози претпостављају да је из периода ренесансе, пише Спутњик.

"Као да је потонуо јуче, јарболи су на мjесту, трупови недирнути", наводи поморски археолог Родриго Паећо Руиз из поморске компаније ММТ. То што су дијелови брода и дијелови опреме остали нетакнути, истраживачи приписују хладним, мало сланим и "негостопримљивим" водама Балтика.

Прецизно поријекло брода још није познато. У времену из којег, највјероватније, потиче брод није било популарно давање имена бродовима те је означен као "Непознати брод", на шведском "Okänt Skepp".

Брод је дугачак око 18 метара, метар мање од Колумбове водеће "Santa Marie". "Okänt Skepp" је од великог историјског значаја, јер је старији и очуванији од других потонулих бродова у Балтичком мору.

Научници ММТ-а, заједно са археолозима са Универзитета Јужни Хемптон из Велике Британије, продукцијом "Дип си" и Институтом за археолошка истраживања Содертонр Универзитета, направили су 3Д модел пронађеног брода.

Како пише Спутњик, олупину је први пут је открила Шведска поморска управа 2009. године, приликом сонарног скенирања мора. Међутим, поптуни значај ове олупине је, случајно, откривен тек деценију касније.

Научници су распоредили возила на даљинско управљање на палубу брода "Стрил Експлорер" како би што детаљније истражили олупину. Археолог Руиз је брод описао као "најстарији брод у Балтику" и као "мjењач игара" . Нагласио је да никад раније није нађен брод са јарболима и сидром у том подручју.

Највеће питање је како је брод уопште завршио на дну јер нема штете која би могла да изазове потонуће. Свакако, истрага која слиједи донеће нове детаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана